Читај ми!

I Milanska skala meta ekoloških aktivista

Aktivisti grupe „Poslednja generacija“ (Ultima generazione) jutros su u 07.45 polili bojom slavnu Milansku skalu u znak protesta i uz uzvike „Dosta gasa i dosta uglja!“. Aktivisti su izabrali upravo današnji dan u kome se proslavlja Sveti Ambrozije, zaštitnik grada Milana i uoči Prima della Scala kojoj će prisutvovati i premijerka Đorđa Meloni kao i predsednik Italije, Serđo Matarela.

Aktivisti, dve devojke i tri momka koji imaju nešto više od 20 godina, nakon što su polili farbom Skalu, iako je policija bila prisutna i čuvala objekat još od sedam ujutru, legli su na pod i počeli da viču sve razloge zbog kojih već mesecima protestvuju u raznim gradovima Italije.

Naime, njihov cilj je da skrenu pažnju političarima koji će danas biti prisutni u ovom nacionalnom i međunarodnom hramu muzike i lirike na činjenicu da su oni poslednja generacija koja živi na planeti koja još nije potpuno uništena te i poslednja koji nešto konkretno mogu da učine svojim akcijama.

„Moramo se svi pokrenuti, Italija je potpuno blokirana. Dosta je bilo gasa i dosta je bilo uglja. Imamo vremena samo do 2025. godine! Moramo reći NE novim postrojenjima za fosilna goriva“, izjavili su pre nego što ih je policija odvela u stanicu.

Nakon nekoliko minuta zidovi Skale su već bili očišćeni jer su aktivisti koristili farbu koja se brzo spira.

Kako su rekli RTS-u: „Mi nikada nismo učinili ništa što će zaista oštetiti umetnička dela. Znamo da su zaštićena staklom, znamo koje materijale koristimo i znamo da ništa od svega toga ne ostavlja trajne posledice na umetnička dela dok ono što mi radimo našoj planeti ostavlja!“.

Dodaju da i kada su bacili osam kilograma brašna na auto Endija Vorhola koji je bio izložen u Milanu, pre toga su se konsultovali sa jednom profesorkom, jer nisu želeli da ga oštete.

„Mi koristimo umetnička dela da bismo skrenuli pažnju na hipokriziju današnjeg društva u kojoj su svi zgranuti što smo bacili supu, na staklo slike, a niko se ne zgražava što svi kolektivno uništavamo umetnička dela naše prirode!“, ističu aktivisti iz grupe „Poslednja generacija“.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво