Читај ми!

Klimatski aktivisti za sada kažnjeni novčano, moguć zatvor

Klimatski aktivisti pokreta "Just Stop Oil“ moraće da nadoknade štetu koju su naneli slici „Hej Vejn", slikara Džona Konstabla u vrednosti od više od 1.000 funti.

U julu ove godine, aktivisti Hana Hant (23) i Iben Lazarus (22) zalepili su postere distopijskog pejzaža preko platna umetničkog dela, koje inače prikazuje seoski pejzaž, a posle toga su zalepili svoje ruke za ram slike.

„Možete da zaboravite na lepe zelene pejzaže, jer će dalja proizvodnja nafte dovesti do propadanja useva, što znači da ćemo se boriti za hranu", rekla je Hantova.

Oboje su optuženi za nanošenje štete u Vestminsterskom sudu, a delo su oboje negirali, pozivajući se na slobodu izražavanja.

Lazarus i Hantova su dobili uslovnu kaznu u trajanju od 18 meseci i plaćanje odštete Nacionalnoj galeriji u iznosu od po 540,74 funti, što je zapravo ukupna cena načinjene štete.

U slučaju da u datom vremenskom roku počine još neka krivična dela, sud bi mogao da ih pošalje u zatvor.

U poslednje vreme, česti su ispadi eko-aktvista. U Palati Bonaparta u Rimu, početkom novembra, prosuli su supu od povrća na Van Gogovu sliku Sejač.

U oktobru, bacili su supu od paradajza po Van Gogovim Suncokretima, vrednim 87,5 miliona evra u londonskoj galeriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара