Читај ми!

Vulkan Mauna Loa na Havajima „eruptirao“, a spavao skoro 40 godina

Skoro 40 godina „odmarao“ se najveći aktivni vulkan na svetu, Mauna Loa na Havajima.

Nešto pre ponoći, po lokalnom vremenu, 28. novembra 2022. godine vulkan se „probudio" i počeo da izbacuje lavu. Ovo je prva erupcija vulkana od 1984. godine.

Stanovništvo je dobilo upozorenje o oprezu i posebnim merama zaštite i ponašanja, naročito u delovima u kojima bi lava mogla da se izlije.

„Havajski vulkani nisu pretnja za stanovništvo kao ni za avionski saobraćaj iznad ostrva", naveli su iz Havajske turističke uprave na Tviteru.

Kako je saopštila Nacionalna mreteorološka služba Havaja, pepeo bi mogao da se akumulira u pojedinim delovima ostrva, jer ga nose vetrovi, kao i vulkanske gasove.Nema naznaka da postoji opasnost za obližnje zajednice, niti su izdati nalozi za evakuaciju. Kao mera predostrožnosti, otvorena su dva skloništa, iako je „otprilike polovina" zabeleženih erupcija Mauna Loe ostala u oblasti vrha bez pretnje naseljenim područjima", navodi se u u saopštenju Agencije za vanredne situacije.

„Ljudi sa respiratornim bolestima treba da ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbegli udisanje čestica pepela, a svako ko je napolju treba da pokrije usta i nos maskom ili krpom", upozorila je kancelarija u Honoluluu.

„Pad pepela može oštetiti vozila i zgrade, zagaditi vodosnabdevanje, poremetiti kanalizaciju i električne sisteme i oštetiti ili ubiti vegetaciju", napomenuli su iz Meteorološke službe Honolulua.

Mauna Loa je najveći vulkan na Zemlji i jedan od pet vulkana koji čine ostrvo Havaji u američkoj saveznoj državi Havaji. Ovaj vulkan je u obliku štita, koji je i specifičan za područje severnog Pacifika. Visina, računato od morskog dna, mu je 10.099 metara, od čega je nad morem 4.169,40 metara. Od njega je viši vulkan Mauna Kea za 37 metara i on je najviši vulkan na Havajima.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво