Читај ми!

Američki milijarder poklonio čitavu kompaniju za borbu protiv klimatskih promena

Osnivač i vlasnik jednog od najvećih brendova sportske obuće Ivon Šunar odlučio je da prenese vlasništvo svoje kompanije „Patagonija“ na dobrotvorni trust, koji će njome upravljati i sav profit koristiti za borbu protiv klimatskih promena.

Šunar, koji je svoju strast prema planinarenju pretvorio u jedan od najuspešnijih sprtskih brendova na svetu, poklonio je čitavu kompaniju jedinstvenom trustu.

„Od sada, Zemlja je naš najveći deoničar. Sav profit će biti namenjen našoj misiji da spasimo planetu“, navode iz kompanije.

Osamdesettrogodišnji milijarder radio je zajedno sa suprugom i njihovo dvoje dece zajedno sa timovima advokata tako da stvore pravni okvir da „Patagonija" nastavi da funkcioniše kao profitna kompanija, čija će zarada onda biti korišćena za zaštitu okoline.

„Ukoliko imamo ikakve šanse da spasimo planetu u narednih 50 godina, biće potrebno da svi uradimo sve što možemo sa resursima koji su nam na raspolaganju. Ovo je još jedan način na kojim možemo da doprinesemo“, istakao je Šunar.

Porodica Šunar donirala je dva odsto svih akcija i sva prava odlučivanja trustu, koji će nadgledati poslovanje kompanije i uspunjavanje njene misije i vrednosti.

Ostalih 98 odsto deonica prebačeno je neprofitnoj organizaciji "Holdfast Collective", koja će koristiti svaki dolar prihoda da se bori protiv posledica globalnog zagrevanja, zaštitu okoline i biodiverziteta i podršku lokalnim zajednicama.

Svake godine, novac koji „Patagonija“ zaradi nakon reinvestiranja u posao, neprofitna organizacija distribuiraće dalje u cilju zaštite prirode.

Poseban poslovni aranžman osmišljen je da bi se izbegla prodaja kompanije ili nuđenje njenih akcija na berzi, što bi moglo da dovede do promene vlasništva i promene u vrednostima kojima se vodi.

„Istini za volju, nije bilo dobrih postojećih opcija. Zato smo stvorili našu posebnu“, zaključuju iz kompanije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара