Читај ми!

Gde je i zašto pomeren izvor reke Temze

Izvor reke Temze pomerio se za oko osam kilometara nizvodno po prvi put u istoriji praćenja toka, usled, kako stručnjaci tvrde, toplotnog talasa.

Dok se delovi korita reke u Glosterširu redovno presušuju tokom leta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak uticaja klimatske krize na to da Temza počinje svoj tok - tek dalje nizvodno.

Informacija o „premeštanju izvora" Temze ka istoku, objavljena je nakon nedelja sušnih perioda i temperatura koje su dostizale više od 40 stepeni u pojedinim delovima Ujedinjenog Kraljevstva prošlog meseca.

Kristin Kolvin, jedan od direktora „Rivers trasta", rekla je: „Ono što vidimo na izvoru reke Temze, nažalost, simbolično je za situaciju sa kojom se suočavamo širom zemlje, sada ali ćemo se suočavati i u budućnosti. Pomeranje izvora je bez presedana, a klimatska kriza vodi i dovešće do ekstremnijih vremenskih prilika, uključujući suše i toplotne talase. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju za reke i uopšte kompletan reljef...".

„Rivers trast" organizacija poziva na ubrzano merenje brzine protoka vode, utvrđivanje obima smanjenja toka, apeluje na podršku domaćinstvima da smanje upotrebu vode, kao što je postavljanje toaleta sa malim protokom vode i otvora za vodu, održivo zalivanje.

Predsednik parohijskog saveta Džon Vitvel rekao je da plitko korito reke u Somerford Kejnsu ima tendenciju da presuši većinu leta: „Primetio sam to jer redovno šetam stazom Temze i moj pas voli da se kupa što, očigledno, sada ne može kada je suvo".

Reka Temza je inače duga oko 350 kilometara i tokom koji se kreće istočno od Kotsvoldsa do Londona - uliva se u Severno more.

To je druga najduža reka u Velikoj Britaniji, posle reke Severn, i poznata je po godišnjoj trci čamaca između Oksforda i Kembridža.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара