Читај ми!

I životinjama teško padaju vrućine, kako da im pomognete

Ljudi teško podnose vrućine, ali ni životinjama nije lako. Dodatna teškoća je što se one ne znoje kako bi se lakše borile sa toplotom. Stručnjaci upozoravaju da im obezbedimo svežu vodu, ne izlažemo ih suncu, a kućne ljubimce da ne ostavljamo u automobilima.

Da Aleksandra tog vrelog letnjeg dana nije obratila pažnju na mače koje je nepomično ležalo ispred zgrade – bilo bi jedna u nizu životinja koje je doživelo toplotni udar.

„Uzela sam kutiju, malo ćebence i stavila macu u kutiju i brže-bolje došla ovde, baš su komentarisali kako smo u zadnjem trenutku došli – jer kada su merili temperaturu primetili su da je dosta niska, tako da je maca počela da se hladi i verovatno bi uskoro i organi počeli da otkazuju“, kaže Aleksandra Anđelković.

Stručnjaci kažu da su toplotni udari češći kod mačaka i pasa – jer ne mogu da se znoje i na taj način oslobode toplote, kao na primer, ptice. Zbog toga je i teže uvideti da im nije dobro. Visoke temperature, vlaga i slaba ventilacija – dovode do kolapsa.

„Ukoliko se primeti da životinja postaje uznemirena, da pojačano balavi, da ima kratke odsečne disajne pokrete ili da dahće pojačano. Ako ostaju vlažni tragovi na mestima gde prođe životinja to znači da ona pojačano odaje toplotu – to su znaci da treba prevenirati mogućnost dolaska u kolapsno stanje“, objašnjava veterinar, dr Predrag Cvetković.

Životinjama treba obezbediti mnogo hlada i sveže vode. Posude za ptice trebalo bi postaviti na prozore, krovove, terase… Životinjama koje su u zatvorenom prostoru potrebno je napraviti promajno mesto gde bi im bilo zgodno da legnu i da se hlade.

„Ne bi ih trebalo izlagati dugim šetnjama, pojačanom fizičkom aktivnošću u periodu dana kada je izuzetno povišena spoljašnja temperatura. Nikako ne treba ostavljati životinje bez nadzora u automobilima pogotovo na mestima koji su jako osunčani“, ističe Cvetković.

Udruženje za zaštitu životinja pozvalo je građane da tokom vrelog perioda budu obazriviji prema svojim, ali i napuštenim životinjama – i pomognu im da lakše prebrode tople letnje dane.

„Ta akcija I mi smo žedni, apeluje na građane da ostavljaju vodu svim tim životinjama koje žive na ulici. Akcija je jako važna i za vlasnike pasa koji pse hoće da izvedu u sred bela dana kad je najveća vrućina ili kad je asfalt vreo, tada psi mogu da ispeku šape. Tako da apel građanima da izvode pse ujutru i uveče ili ako već moraju tokom dana da to budu neke zelene površine“, navodi Aleksandar Gavrić iz Udruženja „Animal reskju“.

Ukoliko već sada siđete ispred svoje zgrade – i ostavite činiju sveže vode nekom živom biću možete mnogo pomoći. Hranu koju inače dajete kućnim ljubimcima, podelite sa napuštenim životinjama.

Ukoliko primetite nešto neobično kod ljubimca – obavezno ga odvedite veterinara da sprečite dehidraciju, toplotni udar ili sunčanicu.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво