Читај ми!

Bogatstvo prirode u Nacionalnim parkovima Srbije je neprocenjivo blago koje treba očuvati

Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar Planina i od ove godine Stara Planina i Kučaj Beljanica su nacionalni parkovi Srbije. Osim što pružaju mogućnosti za aktivan odmor,u njima ima šta i da se nauči. Svaki od njih je čista oaza u Srbiji.

Sedam Nacionalnih parkova, sedam različitih destinacija, i sedam šansi za aktivan odmor na svežem vazduhu. Nacionalni parkovi su i zaštićene zone, zato i važe za pluća Srbije.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, biolog botaničar Peđa Janaćković, redovni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu istakao je da zaštita prirone baštine datira još iz 13. veka, Dušanov zakonik govori o tome kako treba da se štite šume od preteranog iskorišćavanja. Svaki od ovih Nacionalnih parkova u sebi sadrži neke posebne karakteristike.

„Većina Nacionalnih parkova Srbije osnovani su šezdesetih godina, sem dva poslednja, a posebno mesto zauzima Nacionalni park „Tara", gde se nalazi prirodno stanište Pančićeve omorike. Tu je i stanište Pančićevog skakavca, retke endemične vrste. Zaštićena vrsta je i mrki medved", rekao je prof. Peđa Janaćković.

Dodaje da je interesantan i Nacionalni park „Đerdap" u kome se pored šuma kestena mogu sresti i poskoci, kao i drugi gmizavci koji su otrovni.
„Na Fruškoj gori, srpskoj Svetoj gori nalazi se oko 30 vrsta orhideja, koje vole osunčana mesta, kao i 16 manastira", istakao je profesor Janaćković.


Dodaje da je interesantno posetiti i Kopaonik, Šar planinu, Staru planinu, Nacionalni park „Kučaj -Beljanica.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара