Čitaj mi!

Fenomen svetlucavih plavih oblaka ovih dana oduzima dah Kanađanima

Možda ih je teško spaziti, ali kada se uoče polarni mezosferni oblaci, prisustvuje se spektakularnom delu prirode.

Neverovatno lepi, divni – tim rečima se opisuje jedan od prikaza noćnih oblaka. Ako je nebo vedro, posebno tokom ovih dana, Kanađani će moći jasno da ih vide.

Svake godine, otprilike od početka juna do avgusta, ti oblaci – koji se takođe nazivaju NLC ili polarni mezosferni oblaci – pojavljuju se na severnom nebu.

Boje u njima se prelivaju, sjajni su i čudno svetlucaju dok šaraju nebo…

Čini se da se taj fenomen formira po standardnom receptu: povećanje vodene pare, veoma niske temperature i čestice, kao što je prašina zaostala od meteora u našoj atmosferi ili izduvni gasovi raketa na kojima se vodena para može smrznuti.

NLC se nalaze neverovatno visoko u atmosferi, na oko 80 kilometara nadmorske visine. Poređenja radi, najviši oblaci obično su na visinama između pet i 13 kilometara.

Takođe, veruje se da su oni donekle novi fenomen. Prvi put su prijavljeni 1885. godine, dve godine nakon masivne erupcije vulkana Krakatau.

Ranije su ti oblaci uglavnom viđani na visokim severnim geografskim širinama, što je severnu Kanadu činilo idealnom lokacijom za njihovo posmatranje. Međutim, poslednjih godina primećeni su i južnije, sve do Jute, pa čak i Nebraske u SAD.

Postoji izvesno uverenje da klimatske promene, takođe, doprinose njihovom razvoju, pa čak i da se vide na geografskim širinama na kojima nikada ranije nisu viđene.

Na primer, 2019. godine viđeni su čak na jugu, u Kaliforniji.

Studija iz 2019. sugeriše da izgled tih oblaka varira iz godine u godinu, pa čak i iz decenije u deceniju, ali da su sve u svemu, postali "značajno" vidljiviji.