Читај ми!

Laste su ove godine odabrale domaćinstvo Adrijana Terkelja na severu Banata

Adrijan Terkelj iz sela Sajan, nadomak Kikinde, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica ovo priznanje i nagradu, tonu kukuruza, dodeljuje šestu godinu zaredom u okviru programa „Proleće uživo“.

Predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, uručio je zvanično priznanje Adrijanu Terkelju, ovogodišnjem pobedniku takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, u konkurenciji 109 domaćinstava iz svih krajeva Srbije. 

Tiho na severu Banata na slatinama specijalnog rezervata prirode Pašnjaci velike droplje, Terkeljevi napasaju 100 goveda simentalske i holštajn rase, a to laste vole. Adrijan je treća generacija stočara, a njegov sin Bedžamin se već navikao na medije i pažnju.

U takmičenju koje slavi ljubav prema selu i prirodi, u 744 gnezda izbrojano je više od četiri i po hiljade seoskih lasta. Ove godine laste su prvi put prstenovane, a da bi dom lastavicama uvek bio topao članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica postavili su i keramička gnezda.

„Najlepša priča sa keramičkim gnezdima je zapravo ta što smo mi to radili sa decom. Svi dobro znamo da klinci vole da se igraju u blatu, da prave razne stvari i da su deca, u stvari najkreativniji ljudi. Dakle, deca su radila to zajedno s nama i nama je želja da naučimo naše građane, kako stare, tako i one mlađe, kako mogu sami da naprave i da to mogu kasnije da koriste za ptice“, naglašava Ružić.

Obnova prirode

Srbija ima oko 250 vrsta ptica.

„Evropska unija sada donosi i novi zakon koji se tiče obnove prirode. A kako će se priroda obnoviti? Obnoviće se samo ukoliko budemo naučili da, kao naši domaćini koji imaju seoske laste i koji brinu o njima, na taj način živimo. Jer, možete imati ogromno domaćinstvo, možete imati hiljade hektara, ali vi onda ne razmišljate o seoskim lastama, vi razmišljate o profitu, o prinosu, o nekim brojkama. A kada ste malo domaćinstvo, vi razmišljate kako da preživite. I tu je razlika. Na ovoj strani je život“, smatra Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proiučavanje ptica Srbije.

U Sajan je tog dana osim priznanja, pala i kiša koje nije bilo mesec dana.

Da bi podstakli prijavu domaćinstava i sa jednim gnezdom Društo uručuje i nagradu „Srećno gnezdo“. Priznanje i 12.000 dinara za kupovinu sadnog materijala, ove godine dodeljeni su Kristini Đorđević iz Donje Prlite kod Zaječara.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи