Читај ми!

Buđenje ekološke svesti kroz umetnost

Manifestaciji BIOS ART, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka cilj je buđenje ekološke svesti kroz umetnost. O načinu na koji je Zavod odlučio da zainteresuje građane za RTS govori direktor Marko Krstić.

„Umreži se“ je slogan ove manifestacije. Kako ste građanima predstavili vezu kulture i ekologije i kakve programe ste pripremili?

– Ekologija svakako spada u top tri teme na globalnom nivou i jako je važno da imamo neku vrstu dijaloga i komunikacije između duha kulture, prirode i ekologije. U tom smislu, napravili smo jednu zanimljiv program tokom meseca juna gde radimo sa našim partnerima, drugim institucijama u kulturi, Muzejem primenjene umetnosti, Muzejem na otvorenom 'Staro selo' Sirogojno i 'Digitalni nomadi' koji su na Divčibarama.

Imali smo jako puno interesantnih izložbi i tribina. Preko nedelje radimo ovde, a vikendima putujemo. Prošlog vikenda smo bili u Sirogojnu, gde smo imali tri promocije knjige.

Kakve su reakcije na predavanjima, izložbama? Jesmo li svesni koliko načinom života negativno utičemo na zakonitosti planete?

– Reakcije su sjajne, i naravno, oni žele da se što više uključe u nekakvu dimenziju na koji način oni mogu da pomognu u ekologiji na nivou pojedinca.

Mi stalno moramo da podsećamo naaše građane na koji način oni mogu sami da utiču na sve to. Drugo je pitanje na koji način to treba i sistemski da rešimo. Mislim da time moramo ozbiljnije da se pozabavimo nego do sada.

Za vikend idemo na Divčibare, kod jedne veoma zanimljive organizacije 'Digitalni nomadi' koja je tamo napravila jedno ekološko selo koje je pre svega posvećeno radnicima u IT-u. Njihov slogan je 'Ekologija – kultura – tehnologija'.

Šta sve možemo preduzeti da smanjimo ili potpunoi izbegnemo da zagađujemo svoju okolinu?

– To je teško pitanje na koje se i na globalnom nivou pokušavaju da pronađu načini da se odgovori. Mi ćemo, nadam se, u narednom periodu imati i neke konkretne predloge.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво