Čitaj mi!

Život i ljubav na samo jedan dan – u iščekivanju cvetanja Tise

Prema rečima biologa, tiski cvet je stariji od dinosaurusa. Takođe je zaista izuzetno redak prirodan fenomen. Cvetanje reke dešava se samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini.

Ljubitelji prirode dolaze na Tisu da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana reka ispunjava ljubavne želje ako u se nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce. Čuveni fenomen cvetanja Tise očekuje se tokom vikenda, kao i manifestacija u slavu ovog fenomena i ljubavi, koja otvara vrata ljubiteljima prirodnih lepota na obali Tise u Novom Bečeju.

Cvetanje Tise se uvek dešava u junu, a ove godine još nije počelo.

„Očekujemo to ovih dana pošto je lepo vreme i razgovaramo sa ljudima koji žive na reci, to su naši alasi. Oni često budu prvi koji vide tiske cvetove”, rekla je u Jutarnjem programu Nevena Subotić iz organizacionom tima manifestacije Kad Tisa cveta. Dodaje da cvetanje reke nekada i izostane.

Tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu. Zbog tog plesa, brojni ljudi dolaze u Novi Bečej kako bi prisustvovali nesvakidašnjem prizoru. Ove godine, manifestacija posvećena tiskom cvetu počinje 10. juna.

„Alasi kažu da imamo velike šanse da to bude tog dana, nadamo se da nam vreme neće pokvariti ugođaj, a pošto je ovih dana malo kiše – malo sunca, očekujemo da će nas i ove godine poslužiti sreća i da će naši gosti uspeti da vide tiski cvet”, kaže Subotićeva.

Podseća da tiski cvet, kada na jednom mestu izumre – tu se nikada više ne pojavljuje i da je sa evropskih reka nestao uglavnom zbog zagađenja.

„Kažu da je tiski cvet pokazatelj i koliko je reka čista i to je taj segment priče o ekologiji. Nadamo se da će ostati još dugo, dugo, jer je zaista interesantan i dolaze novinari iz celog sveta – i Bi-Bi-Si i Nešenel džiografik, svi su pokušali to da snime, neki su uspeli jer je jako teško za snimanje", objasnila je Subotićeva.

Kaže da su uslovi poput glinovitog tla u Tisi i nedostatka prirodnih neprijatelja, uz brigu alasa – povoljni aspekti za održanje tiskog cveta. Istakla je da je važno da se zna da „cvetanje” počinje predveče, posebno za one „koji porane kako bi što bolje videli ovaj prirodni fenomen”.

Milione insekata, tokom „cvetanja”, posetioci vole da posmatraju i iz čamaca alasa, sa reke.

Prostrani Tiski kej i čarde na obali, ugostiće ljude koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da se u danima kad Tisa cveta ispunjavaju ljubavne želje.

Manifestacija Kad Tisa cveta posvećena je ljubavi, a prošle godine bilo je 9.000 posetilaca. Ove godine, organizatori očekuju više gostiju.

Program počinje već od petka, i to najpre Dečjom ulicom na obali reke pod nazivom – Cvetić, tiski svetić. Tu je i etno-bazar, a od 21 sat se počinje sa puštanjem svećica uz lepe želje, i kasniji muzički program (nastupaju bendovi Vord Ap, Banda drvena, La Banda…) pa Tisa postaje prava pozornica.

Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja i adrenalin koji prati ovu manifestaciju učinili su da Novi Bečej postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju ljubavne jubileje.