Читај ми!

Zašto je kanjon Jerme pravi izazov za avanturiste

U specijalnom rezervatu prirode Jerma, obeležena je „Evropska zelena nedelja". Bila je to prilika da posetioci upoznaju lepote kanjona reke Jerme i da se ukaže na neophodnost smanjenja zagađenja i očuvanja biodiverziteta.

Impoznatne strme litice planina Greben i Vlaška, visine do 700 metara, između kojih se probija reka Jerma, samo su neke od atrakcija jednog od najlepših kanjona u Srbiji.

Retki posetioci dive se netaknutoj prirodi, uživaju u nakitu pećine Vetrena dupka i obilaze srednjovekovni manastir Poganovo. Pešačke staze, vidikovci, tereni za sportsko penjanje, ribolov, izazov su za ljubitelje prirode i avanturiste.

„Niko ne očekuje da će tako blizu grada naići na ovakvu divljinu, na strogi rezervat prirode, gde je sve i dalje netaknuto. Svi budu jako oduševljeni i mali broj ljudi zna za kanjon Jerme", kaže planinarski vodič Jovan Stefanović.

Za specijalni rezervat prirode Jerma je proglašena 2014. godine. Od tada traje borba za očuvanje prirodnog bogatstva uz kontrolisani razvoj turizma.

„Dozvoliti pristup zaštićenim prirodnim dobrima, njihovo korišćenje, ali pod određenim uslovima i pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača zaštićenog područja. Strogi rezervat prirode Jerma je idealno mesto na kome se može pokazati i zaštita predeone raznovrsnosti, zaštita biodiverziteta i zaštita geomorfoloških objekata", istakla je Dragana Nedeljković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

„Zaštita biodiverziteta okuplja danas sve nas ovde, kao i smanjenje zagađenja i razvoj cirkularne ekonomije. Svi znamo da su klimatske promene realnost. One zahtevaju uključivanje svih i zapravo je to naša misija danas jer jedino zajedno možemo da postignemo rezultate", izjavila je u ime EU info-kutka iz Niša, Danijela Vučić.

Iako dug samo 15 kilometara, kanjon reke Jerme stanište je za 900 vrsta biljaka i 110 vrsta ptica. Zato je razvoj ekološkog turizma jedina garancija da će ovo bogatstvo biti sačuvano za buduće generacije.   

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије