Читај ми!

Bogovinska pećina – jedna od najdužih i najlepših pećina Srbije

U blizini planine Rtanj, na teritoriji opštine Boljevac, nalazi se Bogovinska pećina, jedan od turističkih dragulja tog kraja.

Iako je pristupačna za motorna vozila, put do Bogovinske pećine nažalost, nije posut asfaltom, ali ubrzo po ulasku u pećinu, raskošna lepota brojnih ukrasa njenih dvorana umanjiju prvi utisak.

„Bogovinska pećina je zaštićeno prirodno dobro treće kategorije od strane Zavoda za zaštitu prirode. Sa svojom dužinom od preko 6.000 metara, jedna je od najdužih pećina u Srbiji, a po bogatstvu nakita jedna od najlepših. U uređenom delu pećine, koji je otprilike 540 metara staze, imamo četiri dvorane koje se ističu po tom predivnom pećinskom nakitu“, naglašava Marina Vasić iz Turističke organizacije Boljevca.

Pored Rudarske, Koncertne i dvorane Kiklopa, jedna od najlepših je i Hajdučka dvorana.

„Ona je posvećena Hajduk Veljku. Tu je i stalagmit visok preko 20 metara, u prečniku dva do tri metra. Pored njega je njegova verna Čučuk Stana, a oko njega se nalaze njegovi bećari“, objašnjava Vasićeva.

U Bogovinskoj pećini žive brojne životinjske vrste.

„Pored slepih miševa, koji su zaštićeni, tu još imamao endemsku vrstu rakova i pseudo škorpije. One se nalaze u tom drugom delu pećine, gde nema staza i svetla i gde vodi, vodič-speleolog“, napominje Andrej Savić, vodič.

Uskoro se očekuje i izrada turističkog info centra.

„Mi smo u pripremi za izgradu projektno-tehničke dokumentacije za turističku signalizaciju, čime bi svakako svim turistima i posetiocima približili ne samo Bogovinsku pećinu, već i ostale turističke lokaliteta. Do kraja godine završavaju se i radovi za turistički info centrar u neselju Rtanj“, naglašava Dragan Milojević, direktor TO Boljevac.

Po izlasku iz pećine, sačekaće vas pogled na Šiljak i planinu Rtanj. Kad je vedro s Rtnja se vide Dunav, Avala, Kopaonik, Stara planina, deo Bugarske.

Kažu da je uspon na vrh Rtnja, izlazak na krov Srbije. Zbog svoje lepote, netaknute prirode i retkih biljnih vrsta, Rtanj je od pedesetih godina prošlog veka pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво