Čitaj mi!

Kolačar na obroncima Rtnja i obnavljanje davno urezanog krsta

Zbog svoje lepote, netaknute prirode i retkih biljnih vrsta, Rtanj je od pedesetih godina prošlog veka pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode. U ovom kraju od zaborava se čuvaju i brojni običaji.

Na obroncima planine Rtanj, u selu Mali Izvor, meštani i gosti proslavljaju seosku slavu Markovdan. Posle 40 godina, od zaborava su otrgli i običaj okupljanja „oko zapisa-drveta" gde su se vekovima okupljali i njihovi preci.

„To je nekada u nekom vremenu bilo tada, kada nije verovatno bilo ni hramova kao danas nije bilo ni mogućnosti da se gradi sticajem okolnosti, zbog svih gonjenja koja su bila kroz vekove, pa i u tom vremenu, ljudi su se okupljali i Bogu molitve prinosili oko tih zapisa. Tu su izlazili, obavljali svoje verske rituale. Takav je slučaj i selu Mali Izvor i slava Bogu to se vratilo – zapis je obnovljen i daće Bog da to traje", izjavio je sveštenik Ristibor Stević.

Posle sečenja kolača i molitve kojima prisustvuje domaćin slave i okupljeni narod, na zavetnom drvetu obnavlja se davno urezani krst.

Kako su nam rekli, biti „kolačar" na seoskoj zavetini, velika je čast.

„Ja sam domaćin, kolačar, to podrazumeva da sam ja organizovao sve, piće, jagnje, zvao goste muziku i sveštenika", ispričao je Goran Blagojević.

Kako i dolikuje veseljima, goste je pozdravio i jedan od najpoznatijih zdravičara ovog kraja.

„Domaćine Bog nam zdravlja dao, živeli!", pozdravio je sve Željko Radosavljević.

Za novog kolačara za iduću godinu i organizatora slavlje pod zapisom izabran je Neša Gajić.