Читај ми!

Pčele – mala bića koja život znače

Počev od 2018. godine, svakog 20. maja u celom svetu obeležava se Svetski  dan pčela. Na taj dan davne 1734. godine rođen je Anton Janša, pionir modernog uzgajanja pčela.

U svetu postoji oko 20.000 različitih vrsta pčela, a o značaju tih malih bića koja život znače, kao i o urbanom pčelarstvu, za jutarnji program Radio Beograda 1 govorio je Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara.

„Ideja o urbanom pelarstvu nije nova, i za vreme Kraljevine Jugoslavije bilo je košnica u Beogradu. Ozbiljnije bavljenje urbanim pčelarstvom u glavnom gradu počelo je pre 5 ili 6 godina i za to vreme postali smo prepoznatljivi u čitavom regionu. To je jedna izuzetno lepa i korisna  aktivnost i za pčele i za urbanu populaciju koja ne dolazi često u dodir sa tim divnim stvorenjima", rekao je Rajić.

Beogradsko udruženje pčelara, za sve zainteresovane, organizuje specijalne kurseve koji korisnicima olakšavaju prve korake u svetu urbanog pčelarstva.

„Država Srbija je u poslednjih dvadesetak godina uložila značajna sredstva kako bi pomogla u nabavci opreme svima koji žele da se bave pčelarstvom. Međutim, mi smatramo da bi sada trebalo da pređemo na  jedan intenzivniji način razvoja, a to podrazumeva izuzetno dobru  edukaciju. Neko ko nije prošao adekvatnu profesionalnu obuku ne može da prepozna različite vrste bolesti, a trenutno postoji više od 20 virusa  koji ugrožavaju život pčela", istakao je Stanko Rajić.

Iako u Srbiji postoji veliki broj košnica, prinosi nisu na zadovoljavajućem nivou.

„Klimatske promene su uticale na to da sada imamo manje izvora nektara i  polena. Takođe, ono u čemu grešimo mi pčelari je nepravilan raspored  košnica. Manji broj dobro raspoređenih košnica u Beogradu daje veći prinos od daleko većeg broja košnica, po pravilu „zbijenih" na manjoj  površini u ruralnim sredinama, i to je nešto na čemu moramo poraditi", zaključio je Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara.

Povodom Svetskog dana pčela 20. 23. i 24. maja 2022. godine, u Biblioteci grada Beograda biće organizovane tribine na kojima će se govoriti i o značaju ne samo medonosnih već i svih drugih vrsta pčela, koje takođe daju svoj doprinos zdravijem prirodnom okruženju.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи