Читај ми!

Medved je ranjiva, veličanstvena zaštićena životinja, ali ga treba izbegavati

Nekoliko puta u prethodnih mesec dana, susretali su ljudi sa medvedima na Tari, zatim Goliji, a posle dugo vremena, mrki medvedi primećeni su i u valjevskom kraju. Njihovi tragovi viđeni su i u klisuri reke Gradac i na Povlenu. Medved je u Srbiji zaštićena vrsta i lov na njih je zabranjen. Važe za opasne životinje, ali oni se, u stvari, plaše ljudi.

Medved je u Srbiji zaštićena vrsta i lov na njih je zabranjen. Važe za opasne životinje, ali oni se, u stvari, plaše ljudi. U našim krajevima napadi medveda su izuzetno retki. Čovek je izložen 400 puta većem riziku da nastrada od udara groma nego od napada medveda. Treba li se plašiti susreta sa medvedom, Koliko ih zaista živi u Srbiji, i gde, neka su od pitanja za našeg gosta Milana Paunovića, kustosa savetnik Prirodnjačkog muzeja.

„U Srbiji žive tri populacije medveda, najbrojnija je u jugozapadnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji,to su pripadnici dinarsko pinske polulacije. U istočnoj Srbiji i na Staroj planini žive pripadnici karpatske i i istočno balkanske populacije. Zapadna populacija broji oko 120 , a istočna oko 20 jedinki. Neke od jedinki imaju ogrlice koje ukazuju na potrebe, ponašanje kretanje medveda. To nam pomaže da saznamo kako da se ponašamoo prema medvedima", istakao je Milan Paunović.

Ističe da kada sretnete medveda treba biti pribran,ne treba bežati. U slučaju bliskog susreta treba biti miran i glasan i polako se udaljiti. Rizična je situacija kada iznenadite medveda, pa svoje prisustvo treba najaviti medvedu.

„Medved je detektor mirisa u svom staništu i uglavnom će osetiti naše prisustvo. Oni su živa sila koja je izuzetno jaka, uvek je u kondiciji, a kontakte sa medvedima treba izbegavati. Krajnje je vreme da se uvedu planski pristupi upravljanjem populacije medveda, kao i monitoringu u Srbiji", napominje Milan Paunović, kustos i svatnik Prirodnjačkog muzeja.

Posetioci Nacionalnog parka „Tara" mogu da posmatraju medvede u pratnji vodiča na dva hranilišta.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи