Читај ми!

Botoks – otrov koji leči i ulepšava

Priča o otrovu koji leči i ulepšava, ubraja se u biološko oružje sa tankom linijom između leka i otrova. Muškarci i žene koji peglaju bore i u lice unose botoks ne znaju da je reč o verovatno najjačem oružju na svetu.

„Botoks je toksin bakterije klostridijum botulinum (Clostridium botulinum), potentan je i spada u najjače biološko oružje. Ova bakterija nalazi se u prirodi i najčešće je trovanje tom bakterijom, njenim toksinima, iz hrane. Uglavnom iz konzervi koje su zaražene bakterijom, gde se razvio botulinski toksin. Prema podacima SZO, oko milijardu ljudi godišnje potraži pomoć zbog trovanja ovim toksinom iz hrane", rekla je Jelena Manojlović, iz Muzeja za istoriju farmacije na Farmaceutskom fakultetu.

Dodaje da botulinski toksin može biti i lek i otrov. Botulinski koktel se koristi u terapeutske svrhe, za određene dijagnoze, a mnogo više se koristi za ulepšavanje.

Mali je broj preparata koji se mogu koristiti, a mnogo je duža lista preparata sa crnog tržišta.

„Otrovi su svuda oko nas i živimo u simbiozi sa njima. Od antičkog Rima pa do današnjeg dana koristi se olovo, a ono je otrovno. Isto je i sa živom u toplomeru, jer je i ona otrovna, a koristimo je. Svima koji se nađu u prirodi preporučujem da ako nisu dovoljno stručni ne beru bilje za čaj, jer može biti otrovno", napomenula je Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije na Farmaceutskom fakultetu.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи