Читај ми!

Brazil ruši rekorde, ali one neslavne – u aprilu posečeno hiljadu kvadratnih kilometara prašume

Rekord za rekordom. Seča Amazonske prašume dostigla je novi vrhunac u aprilu, skoro duplirajući prethodni rekord.

U prvih 29 dana aprila posečeno je 1.012 kvadratnih kilometara šume, navela je brazilska Nacionalna agencija za istraživanje svemira Inpe.

Agencija prati stanje i daje mesečne izveštaje još od 2015. godine, a aktivisti za ekologiju kažu da je ovakvo ponašanje nezapamćeno.

Ne samo da je ove godine seča dostigla vrhunac u aprilu, nego su prošlog meseca oboreni rekordi postavljeni u januaru i februaru.

U prva četiri meseca ove godine uništena su 1.954 kvadratna kilometra najveće prašume na svetu, što je povećanje od 69 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Seča prašume intenzivirana je od 2019. godine, dolaskom predsednika Žaira Bolsonara koji je olabavio ekološka pravila navodeći da bi krčenje omogućilo veće površine za poljoprivredu i rudarstvo čime bi bilo smanjeno siromaštvo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво