Читај ми!

Za čistiju životnu sredinu - kreacija i nagrada mladom timu "TerraWatt" za samo 72 sata

U Naučno-tehnološkom parku održan je je "Think Green" studentski hakaton na kome su predstavljena inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine.

Na takmičenju je učestovalo više od trideset studenata, a nagradu je dobio tim "TerraWatt" koji je predložio rešenje za razvoj inteligentnog sistema za merenje i kontrolu na električnoj mreži. Ovakvi događaji, poručuju organizatori, pokazuju da mladi, uz adekvatnu podršku, mogu biti pokretači promena u društvu.

Ovde se uvek stvara nešto novo, korisno i kreativno. I ovoga puta, podeljeni u timove, mladi su se našli pred novim izazovima.

Kompanije, članice Naučno-tehnološkog parka, definisale su probleme u zaštiti životne sredine, a studenti su imali 72 sata da kreiraju rešenja.

Najbolji tim je pronašao način za racionalno i ekološko merenje i kontrolu proizvodnje i potrošnje električne energije.

„Cilj našeg rešenja je bio da rešimo taj problem, tj., da smanjimo fluktoacije na električnoj mreži. Time može da smanjimo sa jedne strane cenu električne energije, a sa druge strane da se smanji sama stopa zagađenja samih proizvođača", rekao je Marko Skakun, student Elektrotehničkog fakulteta.

„Taj softver bi mogao ljudima da omogući da oni mogu da prate i da mere struju i da se na kraju te informacije daju EPS-u ili trgovcima struje kojima je to potrebno kako bi na kraju bilo održivo i za potrošače i za kupce", istakla je Ivana Janjić, student Informacionih tehnologija.

Studenti su imali podršku tehnoloških i biznis mentora.

"Mnogo su nam u dolasku do rešenje pomogli mentori sa kojima smo radili, usmerili su nas i pokazali da nije samo bitan taj tehnološki deo rešenja problema, već i taj biznis plan tako da je to možda još jedna stvar koja nas je dovela do pobede", istakla je Nevena Stojmenović, student biohemije. 

„Doprineo sam kroz svoje iskustvo koje sam stekao kao student doktorskih studija na Elektrotehničkom fakultetu i kroz rad na Institutu za veštačku inteligenciju Srbije u oblasti veštačke inteligencije, pošto je to glavno rešenje koje služi za balansiranje i naprednu obradu podataka koji se skupljaju od potrošača", rekao je Savo Ičagić, Institut za veštačku inteligenciju Srbije.

Ovakvim događajima kod mladih se podstiče razvoj kreativnog razmišljanja, preduzetničkog duha i inovativnih tehnoloških rešenja.

„Upravo je to ideja da studenti u multidisciplinarnim timovima razvijaju određeno rešenje i da paralelno sa tim razvojem, razmišljaju i o tržištu, odnosno gde bi oni i na koji način bi to rešenje moglo da bude samoodrživo, odnosno u kasnijoj fazi i održivi biznis", rekao je Bojan Milenković, koordinator za podršku razvoju inovacija u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Takmičenje je organizovano uz podršku Evropske unije, a tri prvoplasirana tima moći će da nastave razvoj poslovne ideje, i da posete evropsku prestonicu inovacija Luven u Belgiji.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара