Читај ми!

Nivo Južnog kineskog mora porastao za 150 milimetara od 1900. godine, ustanovili naučnici

Kineski istraživači su uspeli da rekonstruišu istoriju promene nivoa Južnog kineskog mora na osnovu proučavanja korala i otkrili da je od 1900. godine nivo porastao za 150 milimetara.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Instituta za okeanologiju Južnog kineskog mora pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) i drugih naučnih institucija, proučavali su korale Porites, široko rasprostranjeni koral u Južnom kineskom moru koji imaju visoku stopu rasta, jasno uočljiv godišnji sloj rasta i visoku osetljivost na promene životne sredine.

Istraživači su analizirali korelaciju između stabilnih izotopa kiseonika unutar korala i nivoa mora, saliniteta pri površini mora, temperature i količine padavina na Južnom kineskom moru i uspeli su da rekonstruišu rekordne nivoe mora na godišnjem nivou.

Istraživanje je pokazalo da je nivo mora opadao za 0,73 milimetra godišnje od 1850. do 1900. godine, a zatim rastao za 1,31 milimetra godišnje od 1900. do 2015. Godišnji porast nivoa Južnog kineskog mora se od 1993. godine ubrzao i iznosio 3,75 milimetra godišnje.

Istraživači su zaključili i da su na porast nivoa mora uticala kombinacija sunčane aktivnosti i gasova sa efektom staklene bašte u periodu od 1850. do 1950. godine, ali da su od 1950. glavni uzročnik bili gasovi sa efektom staklene bašte.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Paleontologija, paleoklimatologija, paleoekologija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво