Читај ми!

I kada doktor prepiše odlazak u šumu - treba ga poslušati

Lekari u Kanadi mogu da, kao terapiju, prepišu boravak u nekom od parkova pacijentima koji pate od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

U nekoliko kanadskih provincija doktori mogu da obezbede pacijentima propusnicu za ulazak u ceo sistem nacionalnih parkova u zemlji sa ciljem da se poboljša njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Iz uprave nacionalnih parkova Kanade, saopšteno je da se pridružuju nacionalnom programu „prepisivanja parka na recept" , koji dovodi pacijente u prirodu na najmanje dva sata nedeljno.

Sve veći broj istraživanja je pokazao da se anksioznost i problemi mentalnog zdravlja, mogu efikasno lečiti provođenjem vremena u prirodi.

To može uključivati sve, od radova u bašti u dvorištu do istraživanja zelenih površina, šuma, polja...

Važno je, kažu stručnjaci, da pacijenti imaju iskustvo i dodir sa prirodom.

„Moramo da smanjimo barijere prema prirodi", rekla je dr Melisa Lem, porodični lekar iz Vankuvera koja je jedan od pokretača ove ideje.

U pisanoj izjavi, ministar životne sredine i klimatskih promena Stiven Gilbelt opisao je novu praksu kao „proboj" u načinu na koji se tretiraju mentalno i fizičko zdravlje.
„S obzirom na to da se uticaj pandemije koroinavirusa i dalje oseća u većem delu zemlje, ovo nije moglo da dođe u bolje vreme, rekao je ministar.

Dr Lem kaže da se očekuje da će se program „lečenja prirodom" proširiti na svaku provinciju i teritoriju do kraja 2022.

Propusnica koju prepiše lekar, omogućava neograničen ulaz tokom godinu dana u preko 80 nacionalnih parkova, nacionalnih istorijskih mesta i nacionalnih zaštićenih područja pored mora, teritorije koja zajedno pokriva više od 450.000 kvadratnih kilometara zemlje i vode.

Postoji više od 1.000 zdravstvenih radnika širom Kanade sada ima dozvolu za propisivanje ovakve terapije.

Dr Lem kaže da program podstiče da se više vremena provede u prirodi i to naročito za pojedince koji pate od anksioznosti, depresije i drugih problema mentalnog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da pristup prirodi takođe može smanjiti hronične bolesti (poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti pluća), poboljšati ishod porođaja.

Studije su otkrile da boravak u prirodi otvara pravu vezu: što je više ljudi povezanih sa prirodom, veća je verovatnoća da će ih priroda i zaštititi.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво