Читај ми!

Da li znate kako plinske boce utiču na globalno zagrevanje

Boce, peći i ringle koje rade na plin, predstavljaju pretnju po zdravlje i imaju veći uticaj na klimu nego što je ranije bilo poznato, pokazuje nova studija.

Studija, koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Stanford, otkrila je da emisije iz plinskih peći u američkim domovima imaju isti uticaj na globalno zagrevanje kao i pola miliona automobila koji koriste benzin - daleko više nego što su naučnici ranije procenili.

„Ova nova studija potvrđuje ono što zagovornici zaštite životne sredine govore već više od jedne decenije, da ne postoji takva stvar kao što je čist gas - ni za naše domove, ni za naše zajednice, ni za klimu", rekao je Li Ziše, koordinator Grupe za klimatsku pravdu, koja nije bila uključena u istraživanje.

Metan, glavna komponenta prirodnog gasa, moćna je „grejalica" planete. Kratkoročno je oko 80 puta moćniji od ugljen-dioksida, kažu naučnici.

Studija je, takođe, otkrila da u kućama sa lošom ventilacijom, koncentracija štetnih azotnih oksida - nusproizvoda sagorevanja prirodnog gasa - može da dostigne ili pređe „zdravu granicu" za nekoliko minuta, posebno u kućama sa malim kuhinjama.
Gasne peći i ringle troše znatne količine metana koji zagreva planetu, bilo da su uključeni ili isključeni. Studija procenjuje da peći ispuštaju 0,8% do 1,3% svog prirodnog gasa u atmosferu kao nesagoreli metan.

„Ako neko kaže da ne koristi svoju peć, pa zapravo ne emituje metan, to zapravo nije tačno, jer je većina takvih šporeta koje smo analizirali imala bar sporo oticanje metana dok su bile isključene, " rekao je Erik Lebel, koji je sproveo istraživanje kao diplomirani student na Univerzitetu Stanford, a sada je viši naučnik.

Za okside azota, koji predstavljaju posebno štetan rizik za decu i starije, Lebel je rekao da su otkrili da su emisije direktno proporcionalne količini gasa koji se sagori.

Studija je objavljena u momentu kada sve veći broj američkih gradova, uključujući određena mesta u Kaliforniji, Njujorku i Masačusetsu, odustaje od korišćenja prirodnog gasa u domovima.
Zagovornici „zelene energije" tvrde da će prelazak sa gasnih na električne uređaje olakšati prelazak na obnovljivu energiju. Električni uređaji, prema ovoj studiji, izbegavaju štetne nusproizvode sagorevanja prirodnog gasa.

Prema najnovijim podacima američke Uprave za energetske informacije, u američkim domaćinstvima je 2015. bilo više od 40 miliona gasnih peći, iako je udeo peći na gas u nekim regionima veći od drugih.

Emisije metana bile su u fokusu velikog klimatskog izveštaja UN-a u avgustu, u kome su naučnici otkrili da je koncentracija metana u atmosferi sada viša nego bilo kada za najmanje 800.000 godina - i da je smanjenje metana najlakši način da se promeni putanja globalne temperature u narednih 10 godina.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи