Читај ми!

Zagrevanje planete donosi „reke na nebu“ iznad istočne Azije

Klimatska kriza već ima veliki uticaj na globalne vremenske sisteme, menjajući temperature, padavine, obrasce duvanja vetrova. Nova studija predviđa očekivane poplave nad planinskim delovima istočne Azije u bliskoj budućnosti.

Kišu će doneti atmosferske reke, predviđaju naučnici. Velike količine usmerene koncentrisane vlage mogu brzo da izazovu poplave kada naiđu na barijeru kao što je planinski venac, oslobađajući ogromne količine vode u kratkom periodu.

Prema modelima istraživača, padavine u istočnoj Aziji će biti češće i ozbiljnije u narednim decenijama kako se planeta zagreva. Više vode će se transportovati kroz vazduh, a više padavina će padati na tlo.

„Otkrili smo da se i transport vodene pare u atmosferi i padavine intenziviraju preko južnih i zapadnih padina planina iznad istočne Azije u toplijoj klimi", navode istraživači u svom objavljenom radu u Geophysical Research Letters.

Atmosferske reke će doneti neviđene ekstremne padavine u istočnoj Aziji u uslovima globalnog zagrevanja. Uopšteno govoreći, atmosferske reke sakupljaju vlagu iz toplijih oblasti i talože je preko hladnijih regiona.

Njihovo kretanje kontrolišu promene vetra i temperature – upravo onakve promene koje klimatske promene mogu doneti.

Kada je reč o regionima kao što su Japan, Tajvan, severoistočna Kina i Korejsko poluostrvo, padavine bi mogle dostići rekordne nivoe, navodi se u studiji. Najviše kiše pašće na jugozapadne padine japanskih Alpa.

Da bi došli do svojih zaključaka, naučnici su sproveli simulacije zasnovane na meteorološkim podacima prikupljenim od 1951. do 2010. godine, modelirajući te podatke do 2090. godine i pretpostavljajući povećanje temperature u skladu sa ekstremnijim scenarijima klimatskih promena.

„Koristili smo simulacije globalnog modela atmosferske cirkulacije visoke rezolucije, kao i simulacije smanjenja regionalnog klimatskog modela", kaže naučnik za životnu sredinu Ioki Kame sa Univerziteta Džukuba u Japanu.

Za neke regione, povećana količina padavina će biti od koristi, a za druge, ekstremni vremenski uslovi mogu izazvati opasne poplave koje mogu da izazovu ozbiljne katastrofe.

Ovo je samo najnovija veza između klimatskih promena i sve veće učestalosti ekstremnih vremenskih pojava.

Istraživači navode da bi se modeliranje moglo primeniti i na druga područja u kojima bi se mogle razviti atmosferske reke. Iako ostaje mnogo neizvesnosti, čini se verovatnim iz ove i drugih studija da će određeni delovi sveta imati mnogo više padavina u narednim decenijama.

„Naši nalazi su verovatno primenljivi i na druge regione srednjih geografskih širina, gde interakcije između atmosferskih reka i strmih planina igraju glavnu ulogu u padavinama, kao u Severnoj Americi i Evropi", rekao je Ioki Kame sa Univerziteta u Japanu.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво