Читај ми!

Jeleni i košute iz vojvođanske ravnice stigli na Zlatibor

U prihvatilište na Zlatiboru stiglo je još deset jelena i košuta. To je deo projekta Ministarstva poljoprivrede kojim se evropski jeleni iz Vojvodine naseljavaju na prostor jugozapadne Srbije - Taru, Zlatibor, Zlatar.

Uoči snega i jeleni koji su prošle godine stigli na Zlatibor vraćali su se hranilištu prihvatilišta, neophodnog u njihovom vraćanju na prostor u kom su nekada nesmetano živeli.

„Razbijena im je socijalna struktura kada su hvatani i onda je jako bitno da taj period karantina koji provedu u prihvatilištu provedu i formiraju jednu zajednicu, jedno krdo. Nadamo se da će to biti i ovog puta, jer su hvatani u različitim lovištima, ali je jako bitno da taj deo koji provedu dole, da se naviknu na nove uslove sredine. Dole su šume hrast, ovde je bor“, naglašava Milun Melović iz Lovačkog udruženja „Zlatibor“ iz Čajetine.

I ne samo borove, navikavaju se i na bukove šume Tare na koju je najpre počelo doseljavanje, ali i na druge stanovnike šume.

„Planskim gazdovanjem i čuvanjem divljači, i odvajanju, naravno, i postavljanjem raznih prepreka za medvede i vuka, uspeli smo da očuvamo, da nismo imali gubitaka od divljih životinja“, napominje Aleksnadar Stanojević, predsednik Lovačkog saveza Zapadne Srbije.

Među 67 jedinki pristiglih na Taru u protekle četiri godine petnaestak je i prinova. Na Zlatiboru, u prošlogodišnjem krdu od dvadeset jelena jedna, ali se čekaju na proleće i nove.  Na Zlataru, četiri su prinove među njih 40. To je dobar znak da se jelenska divljač prilagodila prostoru na kom je nije bilo više decenija.

Naseljavanje se nastavlja i proširiće se  i na prijepoljske planine, do kojih jeleni već i sami stižu, a prelaze i u Bosnu. Ovo je proces naseljavanja jelena, tako da je njihov lov strogo zabranjen i sasvim sigurno ga neće biti dok se ne formira stabilna populacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво