Читај ми!

Ajkule proširuju teritoriju kretanja i lova zbog klimatskih promena

Zbog klimatskih promena i porasta prosečne temperature vode, tigraste ajkule proširuju teritoriju svog kretanja. Ovo je segment istraživanja koje je objavljeno u časopisu "Global Change Biology".

Svakim porastom temperature vode, odnosno, porastom za jedan stepen Celzijusa, tigraste ajkule proširuju svoje kretanje za 400 kilometara, navodi se u novoj američkoj studiji.
Zagrevanje okeana zbog klimatske krize ima značajan uticaj na migracije tigrastih ajkula. To omogućava ovim predatorima da proširi svoj domet, ali ih izlaže novim rizicima.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Majamiju pokazalo je da su se i lokacija i vreme migracije tigrastih ajkula promenili kako su se svetska mora zagrevala, što ih sve više premešta iz zaštićenih područja van zaštićenih područja, gde su podložnije komercijalnom ribolovu.

Tigrasta ajkula je jedna od najvećih ajkula, odrasle jedinke mogu dostići dužinu od 7,5 metara.

Dok su vode u blizini severoistočne obale SAD bile previše hladne za tigraste ajkule, temperature vode su se poslednjih godina značajno promenile, pa je tigrastih ajkula u ovim oblastima sve više.

„Godišnje migracije tigrastih ajkula proširile su se u pravcu polova, paralelno sa porastom temperature vode", rekao je Nil Hameršlag, direktor Programa za istraživanje i očuvanje ajkula Univerziteta u Majamiju i glavni autor studije.

Najnoviji podaci otkrivaju da su svetski okeani topliji nego ikad, a temperature obaraju rekorde šestu godinu zaredom.

Tim naučnika vođen Nilom Hameršlagom, već devet godina preko satelita prati kretanje tigrastih ajkula analizirajući njihovo ponašanje.

„S obzirom na njihovu ulogu vrhunskih predatora, ove promene u kretanju tigrastih ajkula mogu promeniti interakcije predatora i plena, što dovodi do ekološke neravnoteže i češćih susreta sa ljudima", istakao je doktor Nil Hameršlag.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво