Читај ми!

Pošumljavanje Malog Rita - 1.500 sadnica za novi šumski pojas

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je sredstva u iznosu od 770.000 dinara Gradu Vršcu za projekat revitalizacije šumskih staništa u zaštićenom području Mali Rit. Posađeno je blizu 1.500 sadnica drveća, koje će formirati šumski pojas, i omogućiti da stanište za brojne retke i ugrožene vrste ostane zaštićeno.

Mali Rit predstavlja značajno vlažno stanište za ptice, životinje i biljke na nacionalnom i međunarodnom nivou. Dom je mnogim retkim i ugroženim vrstama i zajedno sa Vršačkim planinama čini predeo izuzetnih odlika.

„Taj tip staništa je inače izuzetno redak i ugrožen u našoj zemlji, zato što su pod uticajem čoveka takva mesta isušivana i pretvarana u obradive površine. Ovo je jedan od fragmenata koji je još uvek sačuvan u nekom iskonskom obliku i za ovaj deo Banata izuzetno značajan", rekao je Milivoj Vučanović, čuvar prirode vršačkih planina.

Kako Mali Rit karakteriše mala pošumljenost, projekat formiranja šumskog pojasa od izuzetnog je značaja. Ove godine pošumljena su tri kilometra lokaliteta i posađeno je blizu 1.500 hrasta lužnjaka.

„Cilj nam je bio pored primarnog podizanja pošumljenosti i unapređenje biodiverziteta da formiramo jedan šumski pojas kako bi fizički odvojili šumskim pojasom zaštićeno područje u odnosu na nezaštićeni deo", ističe Slobodan Jovanović, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Akcija pošumljavanja Malog Rita biće nastavljena i naredne godine, pa će osim trajno vidljive granice zaštićenog područja to postati ekološki koridor za kretanje životinja, njihovu migraciju i zaklon.

Ovim projektom Grad Vršac ne završava sadnju za ovu godinu, jer će u naredne dve, tri nedelje biti posađeno i još oko 1.000 sadnica jasena, lipe, bresta na različitim lokalitetima.

U Vršcu je samo tokom ove godine posađeno više od 3.500 sadnica što ga svrstava u red gradova koji su iznad evropskog proseka po pošumljenosti na godišnjem nivou.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво