Читај ми!

Oni su heroji koji rizikuju svoje živote da bi spasavali životinje u nevolji

„Animal reskju Srbija“ je prvo udruženje građana koje dobrovoljno spasava životinje u Srbiji. Oni su tu za sve životinje kojima je ugrožen život, a pristup mestu na kome se nalaze je otežan, rizičan, komplikovan ili nije moguć na uobičajen način.

Spasavaju mačke sa drveta i zgrada, pse iz šahtova, bunara, ptice iz zaleđenog jezera ili upletene u najlon, i sve druge životinje iz nemogućih situacija. Nedavno su spasili i jednu macu koja je nekoliko sati provela u pukotini zida dela zgrade RTS-a, na visini od 10 metara, dozivajući u pomoć.

Maca je došla u goste RTS-u u Jutarnjem programu, a sa njom je bio i njen spasilac, Srđan Dašić, Dragana Bojić, koja vodi rehabilaticioni centar, i Aleksandar Gavrić, osnivač ovog udruženja.

„Kad nam je dispečer javio i kad smo stigli do zgrade RTS-a, prvo smo utvrdili kako se mačka popela i da li je za nas bezbedno da odemo po nju. Na prvom mestu nam je bezbednost osoblja, a posle toga bezbednost životinja“, kaže Dašić.

Uz pomoć „mačkohvata“ uspeo je da mačku spusti do koleginice na zemlji.

Posle spasavanja, mačka je odneta do Veterinarskog zavoda gde je provereno da nema neku zaraznu bolest i gde je sterilisana. Tada su utvrdili da ima oko 7-8 meseci i sada je spremna za udomljavanje, objašnjava Bojićeva.

Svako ko hoće da udomi životinje koje su spasene može da zove telefonom dispečerski centar udruženja ili da ostavi prijavu Fejsbuku ili imejlu.

Trenutno imaju oko 30 mačaka, a u skloništu „Animal reskjua“ ima raznih vrsta životinja – ptica, pataka, kunića...

Osnivač udruženja Aleksandar Gavrić kaže da je Grad Beograd mnogo pomogao udruženju ustupanjem prostorija, koje će omogućiti udruženju da ima jedan veliki centar.

To će biti ne samo centar za spasene životinje, već će članovi udruženja tu vršiti obuku i edukaciju građana. Udruženje „Animal reskju“ je veoma aktivno na tom polju.

„Juče smo kolega Srđan i ja bili u jednoj školi i održali šest predavanja. Deca reaguju fantastično. Ona su toliko pozitivna i strašno žele da uče i da se druže sa životinjama“, ističe Gavrić i dodaje da im to daje dodatan elan i vetar u leđa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара