Читај ми!

Ima li meteorologija odgovore na pitanja koja muče seizmologe

Poslednjih meseci Srbiju i okolne zemlje pogađali su zemljotresi slabijeg intenziteta. O razlozima zbog kojih se događaju takvi potresi, dešavanjima u Zemljinom jezgru, ali i šta možemo očekivati u budućnosti za Jutarnji program RTS-a je govorio meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine radi istraživanja o zemljotresima.

Meteorolog Ivan Ristić se već dve godine istražuje problem pomeranja tla i navodi da po njegovim nalazima uzrok globalnog otopljenja nije u atmosferi, već u samoj Zemlji i strukturi njene kore, odnosno urbanizaciji.

„Znači, uzroci globalnog otopljenja leže ispod nas. Zemljotresi su proizvod tog globalnog otopljenja i oni ga proizvode. Kako globalno otopljavanje bude napredovalo, biće sve više tih malih zemljotresa“, tvrdi Ristić.

Ističe da je temperatura na površini Sunca 5.700 stepeni Celzijusa. Između Sunca i Zemlje je vakum. U budućnosti će se zagrevati Zemlja i biće sve više potresa.

„Bavim se numeričkim modeliranjem atmosfere i postoje tri konstante, solarna, konstanta sa ugljen dioksidom i konstanta temperature na dva metra ispod zemlje.Sve tri utiču na temperaturu Zemlje. Treba napraviti studiju vezanu za promenu klime“, naglašava meteorolog Ivan Ristić.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво