Читај ми!

U Blacu jedva čekaju proleće kako bi uživali u novim izletištima

Blačani će uskoro imati razloga da češće borave u prirodi, jer se ovih dana uređuju četiri lokacije za odmor i rekreaciju. Za taj projekat Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je tri miliona, a opština Blace osamsto hiljada dinara.

Uređenjem četiri lokacije, Blačani će, kako ističu u lokalnoj samoupravi, dobiti idealna mesta za odmor i relaksaciju, a pravi mini parkovi koji će biti izgrađeni imaće letnjikovac i prirodno okruženje.

Na snimku koji nam je ustupio jedan gledalac vidi se kako je izgledalo nekada omiljeno mesto za izlete i odmor u selu Đurevcu, koje je skoro potpuno zaraslo u trnje, šiblje zbog koga se teško dolazilo i do stare česme, koja teče decenijama.

Meštani su sada zadovoljni što se neko setio da ovaj prostor uredi i očekuju da on oživi sa prvim lepim prolećnim danima.

„Tu retko ko je i dolazio, niko nije održavao. Kako je bilo pre deset dana, samo je trebalo tad da snimite, a sada je ovo neka druga priča, sasvim drugačiji prostor, mnogo lepše, biće lepše i za selo i za opštinu i za sve", kaže Nenad Živković iz Đurevca.

„Tri ostale lokacije su u užem centru opštine Blace, koje su građani koristili za odlaganje smeća, građevinskog otpada i šuta. Mi smo na ovaj način te lokacije isto uredili, slično kao i ovu ovde", dodaje Ivan Burgić, predsednik opštine Blace.

Burgić ističe da se cela lokacija rekultiviše i da dobija jedan sasvim novi izgled, uz potpuno opremanje za prijatan boravak i odmor u prirodi i na otvorenom.

„Nije u pitanju samo letnjikovac, nego je u pitanju kompletno uređenje prostora, sa zamenom postojećeg tla, koje je na neki način zagađeno sa odlaganjem smeća. Dovozi se zemljište čisto, ispitano, sade se nove sadnice, novo drveće", kaže Burgić.

Ovih dana trebalo bi da bude poznat i izvođač radova na izgradnji zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Brusa i Blaca, kapitalnog projekta koji će finansirati EU i sa čijom bi realizacijom, posebno reka Blatašnica, koja je sada praktično kolektor i mrtva reka, ponovo počela da liči na onu od pre više od 30 godina, koje se stariji stanovnici ove Opštine rado sećaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи