Читај ми!

Dok se u Glazgovu čuje „bla-bla“, emisija ugljen-dioksida se vraća na pretkovid period

Potrošnja fosilnih goriva napreduje ka rekordnom nivou u postkovid oporavku i ponovnom otvaranju svetskih ekonomija, a naučnici upozoravaju da će količina emisija gasova sa efektom staklene bašte dovoljna za rast prosečne globalne temperature za 1,5 stepen biti dostignuta za samo 11 godina.

Globalna emisija ugljen-dioksida vraća se na rekordni nivo pre pandemije, pokazale su nove naučne analize. Oslobađanje gasova koji pokreću klimatske promene dostiglo je svoj najviši nivo još od 2019. godine i početka pandemije, zbog koje je zabeležen pad emisija za 5,4 odsto.

Sada se, međutim, sagorevanje fosilnih goriva vratilo na pretkovid period mnogo brže nego što se procenjivalo, upravo suprotno od velikog smanjivanja potrošnje koje nam je potrebno.

Podaci međunarodnog tima naučnika pokazuju da svetski lideri nisu iskoristili pandemiju da pređu na „zelenu“ energiju i da je samo mali deo ulaganja išao u obnovljive izvore.

Emisije gasova iz uglja i gasa skočile su više ove godine nego što su pale prošle. Potrošnja nafte je takođe u porastu 2021, ali sporije jer je aktivnost u transportnom i saobraćajnom sektoru i dalje usporena.

Punom parom ka novim rekordima u zagađivanju

Nasuprot većini zemalja, emisija ugljen-dioksida kod najvećeg svetskog zagađivača Kine, čiji predsednik nije ni otišao na samit u Glazgovu, zapravo je blago porasla tokom pandemijske 2020. a očekuje se da će do kraja ove godine skočiti za još 4 odsto.

Indija će ove godine zabeležiti ogroman rast od 12,6 odsto – duplo veći od pada tokom pandemije.

Projekcije pokazuju i da će se emisije štetnih gasova u SAD i EU do kraja ove godine povećati za 7,6 odsto, ali da ostaju u skladu sa dugoročnim trendom opadanja.

Naučnici kažu da je vrlo moguće da će 2022. godine biti postignute nove rekordne globalne emisije, zavisno od toga kako bude tekao oporavak u transportnom sektoru i potrošnja nafte u njemu.

Svetski „budžet ugljen-dioksida“ je račun ukupnih emisija koji bi omogućio 50 odsto šansi da se rast globalne temperature zadrži na 1,5 stepeni iznad predindustrijskog, ali nove analize pokazuju da će ga čovečanstvo ispuniti za samo 11 godina.

Izgleda da je švedska aktivistkinja Greta Tunberg bila u pravu kada je pre neki dan u Glazgovu rekla da nema više vremena za „bla, bla, bla“, aludirajući na političare koji su se okupili na klimatskom samitu KOP26.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво