Читај ми!

Svetski dan gorila – jedinstvenih i važnih „inženjera ekosistema“

Nevladine organizacije koje su učestvovale u uspostavljanju Svetskog dana gorila, poručuju da je očuvanje tih životinja nemoguće bez podrške lokalnih zajednica, vlada i značajnih finansijskih sredstava. Za sada je zabeležen skromni napredak u akciji očuvanja te vrste.

Iz nevladinog sektora širom planete navode da je važno da što više članova zajednice shvati važnost staništa koje ih okružuje jer je jedino tako moguće zaštititi gorile.

Kao druge važne faktore u toj misiji, navode vreme i novac.

Gorile kao neverovatna i moćna stvorenja, uprkos svojoj veličini i snazi, u opasnosti su da nestanu s naše planete, iz staništa koja su raznolika.

Neke procene su na sreću bile pogrešne kada su prognozirale da će gorile nestati do 2000. godine. Ipak, u jednom trenutku u divljini ih je bilo svega nekoliko stotina, piše za portal Mongabey, dr Tara Stoinski, direktorka fondacije "Dian Fossey Gorilla Fund".

Svetski dan gorila obeležava se 24. septembra, od 2017. godine. Od tada su vlade Ruande, Ugande i DR Konga, uz podršku civilnog društva, napravile značajne korake u obnovi populacije gorila.

Sada su registrovane 1.063 planinske gorile, u dve odvojene populacije, a 2018. godine su sa liste „kritično ugroženih" prevedene u „ugrožene" – slabašan uspeh, ali i dalje razlog za slavlje, navela je dr Stoinski.

Timovi Fondacije su, takođe u navedenom periodu, uklonili čak 4.881 zamku iz šuma Ruande i Konga. Radili su sa lokalnim stanovništvom na obrazovanju o važnosti biodiverziteta, sarađivali sa naučnicima i studentima iz celog sveta i objavili više od 60 naučnih radova o gorilama i bitnim pitanjima biodiverziteta.

Očuvanje vrste na jednoj strani sveta može da ima duboke posledice po ljude svuda na planeti.

Kada se gorile kreću kroz šumu, one se ponašaju kao „inženjeri ekosistema" svojim ponašanjem, hranjenjem, razmnožavanjem...

Jedu biljke i rasipaju seme, pa tako pomažu i razmnožavanje biljaka, čuvaju šume  usporavajući brzinu globalnih klimatskih promena i smanjujući rizik od prirodnih katastrofa – u bilo kom gradu sveta.

Broj gorila se blago povećava, i možda ekstremni napori za njihovo očuvanje više neće biti neophodni.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво