Читај ми!

Kako da na svojoj terasi zasadite simbol mira i plodnosti

Narodima Sredozemlja maslina je poznata preko četiri hiljade godina i najstarije je kultivisano drvo poznato čovečanstvu. Nezaobilazna na mediteranskim poljima, kod nas se može gajiti u saksijama.

Zimzeleno drvo sa srebrnozelenim listovima prostoru daje relaksirajući ton. Maslina je vrsta niskog drveta, a postoji preko 500 sorti sa koštunjavim plodovima koji sazrevaju u jesen. Delimo ih na uljane i one za konzumaciju.

List masline ne bi trebalo polivati vodom, jer nakon izlaganja suncu može dobiti braon boju. Možemo je orezivati, što će svakako doprineti estetici, ali i boljem rastu. Presađuje se na svake dve do tri godine, i to samo ako je korenje preraslo saksiju.

„Ono što je jako bitno za naše uslove pri presađivanju maslina, važno je znati da se moraju vaditi iz postojeće saksije, ukoliko su mlade sadnice, i presaditi u dva broja veću saksiju. Traže rastresitu, plodnu zemlju. Prihranu organsku pošto je ona najbolja za većinu biljaka i vole sunce, vole svetlost. Moraju se umereno zalivati tokom leta, a ono bez čega se ne može je da tokom zime se moraju uneti u neku nezagrejanu prostoriju ili ukoliko želite da ih ostavite napolju u saksiji, morate ih zaštititi nekim agrotekstilom i nekim pamučnim materijalnom, kako bi izdržale naše uslove“, naglašava Jelica Spasojević iz „ASC Gardena“.

Masline nisu sa našeg podneblja i zato su zahtevnije za održavanje, dodaje Spasojevićeva. Maslina može dati plod i u prvih desetak godina svog života kada su jako mlade. Dohranu možemo dodavati na svaka tri do četiri meseca, odnosno, po zlatnom pravilu hortikulture, jednom po godišnjem dobu.

„Što se tiče mladih sadnica maslina one se leti zalivaju svaki dan. Ako su starije, nije neophodno svaki dan zalivanje, ali kada su najveće vrućine barem jednom u dva dana“, napominje Jelica Spasojević.

Maslina je najstarije kultivisano drvo poznato čovečanstvu. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom jer se koristilo u kuvanju, nezi kože i kao lek. Narodima Sredozemlja ovo drvo je poznato više od četiri hiljade godina.

Maslina je simbol mira, plodnosti, dugovečnosti, odanosti, a zbog otpornosti, i simbol snage. Kao takva, lep je poklon za svaku priliku.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво