Читај ми!

Zagađenje – vazduh treće kategorije imaju svi veći gradovi u Srbiji

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, prošle godine je vazduh u 15 naših gradova bio prekomerno zagađen. Najčešće je bila povećana koncentracija kancerogenih PM čestica.

Vazduh u Boru prošle godine bio je najviše zagađen sumpor-dioksidom i srednja godišnja koncentracija je bila 74 mikrograma po kubnom metru, što je za 24 mikrograma više od dozvoljenih vrednosti. Borani su prošle godine imali 25 dana vazduh opasan po zdravlje.

„Grade se sistemi za otpadne gasove, sistemi za prihvat gasova, radi se projekat za izradu novih tehnologija. Nažalost, ranije se nije o tome mnogo vodilo računa“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Vazduh treće kategorije zbog povećanih koncentracija suspendovanih čestica PM 10 I PM 2,5 imaju svi veći gradovi u Srbiji, a u Subotici je zagađenje znatno smanjeno 2019. godine, kada je otvorena obilaznica za teretni saobraćaj.

„Predstoji nam dosta posla i to je urbanističkim planovima i predviđeno. Regulacija saobraćaja će biti takva da će se potpuno izmestiti i carinski terminali i druga logistika iz grada“, rekao je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine Subotice.

Lokalne samouprave u Pančevu i Novom Pazaru, da bi poboljšale kvalitet vazduha, usvojile su planove za gasifikaciju grada. Da bi smanjio količine nedozvoljenih PM čestica, Pančevo već četiri godine subvencioniše gasifikaciju u individualnim domaćinstvima.

„Velike napore ulažu južna industrijska zona i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i lokalna samouprava, kako bi smo stavili pod kontrolu organske materije u vazduhu. Tu pre svega mislim na benzen, koji više nije problem i koji je stavljen u dozvoljene granice, i mi s njim više nemamo problema kao prethodnih godina“, istakao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

"U narednoj godini očekujemo završetak gasovoda, a za tri-četiri godine i distribuciju gasa gde će sva domaćinstva koja žele moći da se priključe na gas, što će značajno doprineti očuvanju životne sredine i čistijem vazduhu", rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Podaci koji se dobijaju sa mernih stanica obrađuju se na godišnjem nivou, a ne svakog dana i to predstavlja problem, jer građani ne znaju šta trenutno udišu.

Još je teža situacija u gradovima poput Smedereva, koji nemaju redovna merenje zagađujućih materija, čiji stanovnici i ne znaju kakav ih vazduh okružuje.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи