Читај ми!

Retke ptice – neće biti ni retke, jer nebrigom mogu da nestanu

Republika Srbija nalazi se u jednom od šest evropskih centara biološke raznovrsnosti. Na prostoru naše države koji zahvata manje od jednog procenta Starog kontinenta, gnezdi se i sezonski sreće čak dve trećine vrsta ptica koje naseljavaju Evropu. Ipak, one koji dobro poznaju ovu oblast zabrinjava činjenica da za čak 123 vrste postoji rizik od iščezavanja.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istakao je da je najznačajniji faktor, koji direktno ugrožava ptice – gubitak staništa.

„Ako ne posvetimo dovoljno pažnje zaštićenim područjima koje treba zaštititi, nema ni izvesnog opstanka svih ovih vrsta ptica. One nemaju gde da se hrane, gde da obavljaju svoju reprodukciju, jer ako nemaju gde da borave, nema ni izgleda da će one opstati", rekao je Knežević.

Ističe da ptice ne mogu da se naviknu na brzi razvoj koji čovečanstvo doživljava u poslednjem veku, kada „masovna glad za resursima diktira brzo i masovno iščezavanje brojnih vrsta“.

Sve dodatno zabrinjavaju direktni faktori rizika koji dolaze od čoveka: trovanje, hvatanje i trgovina ptičjim vrstama, krivolov, kao i ogromna električna mreža.

„Ono što se može videti u razvijenim zemljama, kao primer dobre prakse, jeste da se klimatske promene i gubitak biodiverziteta stavljaju na prvo mesto, kada je u pitanju zaštita prirode i zaštita ugroženih vrsta. Imam utisak da kod nas zaštita prirode ne zauzima visoko mesto na agendi političara, a to treba shvatiti ozbiljno", napomenuo je Knežević.

U zoološkom vrtu u Beogradu, koji ima edukativnu ulogu, i ulogu očuvanja određenih životinjskih vrsta, živi ptica, koja se nažalost može videti samo tu, u vrtu.

„Velika promena u poslovanju zoo-vrta, bila je izmena plana zbirki: od četiri vrste lešinara koji su naseljavali prostor Srbije ostali su samo primerci koji žive u vrtu, tu je i bela kanja, koja je po proceni stručnjaka osuđena na izumiranje, tu su i orlovi bradani. Svaki život je vredan i mi ćemo se za svaki boriti", rekao je Kristijan Ovari, biolog u Beogradskom zoološkom vrtu.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи