Читај ми!

Otisci stopala dinosaurusa u Arizoni stari 200 miliona godina, sačuvani čudima prirode

Pre oko dvesta miliona godina oblast u blizini gradića Moenave u Arizoni bila je močvara po kojoj su hodali dinosaurusi. Danas je to prašnjavo, vetrovito prostranstvo sa pustinjskim predelima koje naseljavaju pripadnici Navaho naroda. Jedna od najopsežnijih i najbolje očuvanih kolekcija otisaka dinosaurusa nalazi se u Severnoj Americi.

Sačuvani otisci dinosaurusa na ovim prostorima potiču iz perioda rane jure, geološkog razdoblja koje je počelo pre 201,3 miliona godina, a završilo se početkom srednje jure, pre 174,1 milion godina.

Nije moguće sa sigurnošću utvrditi koja vrsta dinosaurusa je ostavila ove otiske, ali geolozi su na osnovu proučavanja na terenu utvrdili da je postojala plitka voda koja je tekla ovim prostorima. Zato su sačuvani tragovi dinosaurusa.

Neki od događaja prirode, verovatno klizište, brzo su zatrpali to područje i sačuvali ga, a vetar i erozija milionima godina od tada polako su ga otkrili.

Fosili dilophosaurus wetherilli pronađeni su u blizini i odgovarali bi vremenskom periodu i veličini mnogih otisaka stopala u Moenaveu. Ljubitelji filma Park iz doba jure mogu se setiti Dilofosaurusa koji je pokazao da proširuje vratne nabore i izbacuje lepljivi otrov, sposobnosti za koje nema stvarnih dokaza da ih dinosaurus ima.

Ovaj dinosaurus bio je mnogo veći nego što se prikazuje u filmovima, i bio je jedan od najvećih kopnenih predatora u Severnoj Americi tog vremena.

Ako želite da posetite ovaj lokalitet, do njega će vas odvesti ručno izrađeni putokazi postavljeni na stotinak metara pre skretanja sa auto-puta. Put je zemljani i neravan, a vodi do suvenira koje prodaju Navahoi.

Posetioci mogu sami da lutaju tragovima dinosaurusa, ali tamošnji prodavci takođe nude obilaske sa vodičem za malu donaciju, gde će vam biti pokazani neki od bolje očuvanih tragova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво