Čitaj mi!

Otisci stopala dinosaurusa u Arizoni stari 200 miliona godina, sačuvani čudima prirode

Pre oko dvesta miliona godina oblast u blizini gradića Moenave u Arizoni bila je močvara po kojoj su hodali dinosaurusi. Danas je to prašnjavo, vetrovito prostranstvo sa pustinjskim predelima koje naseljavaju pripadnici Navaho naroda. Jedna od najopsežnijih i najbolje očuvanih kolekcija otisaka dinosaurusa nalazi se u Severnoj Americi.

Sačuvani otisci dinosaurusa na ovim prostorima potiču iz perioda rane jure, geološkog razdoblja koje je počelo pre 201,3 miliona godina, a završilo se početkom srednje jure, pre 174,1 milion godina.

Nije moguće sa sigurnošću utvrditi koja vrsta dinosaurusa je ostavila ove otiske, ali geolozi su na osnovu proučavanja na terenu utvrdili da je postojala plitka voda koja je tekla ovim prostorima. Zato su sačuvani tragovi dinosaurusa.

Neki od događaja prirode, verovatno klizište, brzo su zatrpali to područje i sačuvali ga, a vetar i erozija milionima godina od tada polako su ga otkrili.

Fosili dilophosaurus wetherilli pronađeni su u blizini i odgovarali bi vremenskom periodu i veličini mnogih otisaka stopala u Moenaveu. Ljubitelji filma Park iz doba jure mogu se setiti Dilofosaurusa koji je pokazao da proširuje vratne nabore i izbacuje lepljivi otrov, sposobnosti za koje nema stvarnih dokaza da ih dinosaurus ima.

Ovaj dinosaurus bio je mnogo veći nego što se prikazuje u filmovima, i bio je jedan od najvećih kopnenih predatora u Severnoj Americi tog vremena.

Ako želite da posetite ovaj lokalitet, do njega će vas odvesti ručno izrađeni putokazi postavljeni na stotinak metara pre skretanja sa auto-puta. Put je zemljani i neravan, a vodi do suvenira koje prodaju Navahoi.

Posetioci mogu sami da lutaju tragovima dinosaurusa, ali tamošnji prodavci takođe nude obilaske sa vodičem za malu donaciju, gde će vam biti pokazani neki od bolje očuvanih tragova.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. avg 2021, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Pre nego što tamo otputujete

Treba imati u vidu da ono što o ovim naalazima govore lokalni stanovnici nije uvek 100 posto naučno potvrđeno. Ako vam je daleko Aruzona, takve iste tragove možete videti i u Masačusetsu. Pozdrav svima.

(ponedeljak, 30. avg 2021, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

pa da...

tad su kucni ljubimci bili dinosaurusi, zato ima otisaka ljuckih stopala i kokoske dinosaurusa...verovatno su isli u setnju kad ih je kisa uhvatila i zato su otisci ostali a posle kise je udario meteorit koji je sprzio zemlju tako je isprzio zemlju pretvorivsi je u kamen i do dana danasnjeg su otisci vidljivi...neverovatno ,priroda je cudo...

(ponedeljak, 30. avg 2021, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Adam, Evin čo'jek

A gdje se u Bibliji u onih šest dana spominju dinosaurusi?

(ponedeljak, 30. avg 2021, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Hm.hm..

Fali im turizam...
Naci ce Oni jos otisaka...

(ponedeljak, 30. avg 2021, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

kad je nesto neobjasnjivo onda je cudo prorode...kako da NO

(ponedeljak, 30. avg 2021, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

Odg

Takođe je pronađen otisak dinusaura i čoveka na steni zajedno, što dokazuje da je čovek u isto vreme živeo kad i dunusaursi. Potvrđuje ono što u Bibliji piše. Pozz