Читај ми!

Kućni ljubimci mogu biti pozitivni na koronavirus, ali ne znači i da će oboleti

U kućama koje imaju ljubimca on je deo porodice. Svi vole da ga maze, a nije retkost, i da ga poljube. To se u vreme pandemije ne preporučuje jer čovek, mada retko, ali može da prenese virus na životinju.

Na stotine istraživanja o koronavirusu rađeno je do sada u svetu. Mnoga se odnose i na životinje.

„Postoji nekoliko relevantnih radova gde su nađena antitela i gde je izolovan virus iz uzoraka pasa i mačaka, ali apsolutno ne predstavljaju nikakav relevantan problem za oboljevanje. Ja ako kažem pas i mačka, više mačka nego pas, mogu nositi virus u sebi, što ne znači i oboleti, a u veoma malom procentu, rekla bih pre u promilima, mogu da pokažu i kliničke simptome“, objašnjava prof. dr Radmila Rešanović sa Falkuteta veterinarske medicine.

Simptomi su slični simptomima drugih bolesti koje se javljaju kod životinja, objašnjava profesorka, sa drhtavicom, visokom temperaturom, a može se pojaviti proliv i povraćanje. Dešava se i da bude praćeno čak i kašljem i pneumonijom, a može biti i potpuno asimptomatski.

Za sada nije zabeležen nijedan slučaj u ambulanti na Falkutetu veterinarske medicine. Kažu da je veoma teško da se koronavirus prenese sa čoveka na životinju, a za to da li može da se prenese sa životinje na čoveka nisu dobili verodostojan podatak.

Sa terena nisu dobili nijednu prijavu da je neka domaća životinja obolela. Mada, u svetu je na nekoliko farmi zabeleženo da su ptice bile pozitivne, pa su bile izolovane sve životinje. Postoje i zoološki vrtovi gde su koronom bile zaražene velike mačke, ali u našem zoološkom vrtu nije zabeleženo da je neka životinja bila pozitivna.

„Do sada nije bilo opravdane bojazni za kovid, iz prostog razloga što je osoblje Zoološkog vrta u prvom krugu već primilo vakcine. Dobar deo ljudi u prvom turnusu je preležalo bolest, tako da smo se mi tu u startu dobro snašli sa celom tom situacijom karantiniranja i priprema itd. Uvedene su dezobarijere, posebne mere, ali u slučaju da nam se ukaže nešto od tih simptoma koji bi ukazali na bolest, definitivno bi te životinje bile ispitane“, napominje Kristijan Ovari, biolog Zoološkog vrta Beograd.

Stručnjaci kažu da prvenstveno treba da vodimo računa o ličnoj higijeni, a da životinje ne treba dezinfikovati asepsolom, alkoholom i drugim sredstvima, jer možemo da im oštetimo kožu.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво