Čitaj mi!

Ako stvarno volite životinje i želite kućnog ljubimca onda udomite napuštenog, a ne kupujte

Svi oni koji su odlučili da nabave kućnog ljubimca, već dva meseca preko veb-sajta „Udomi me ne kupuj“, mogu da izaberu i usvoje zdravog, čipovanog i vakcinisanog psa iz prihvatilišta.

U zadnjih četiri pet godina otkada postoji inicijativa „Udomi me ne kupuj“, udomljeno je tri i po hiljade ljubimaca, stanovnika prihvatilišta, a z zadnjih šest, sedam godina bar duplo više, navodi Budimir Grubić direktor „Veterine Beograd“, gostujući u Beogradskoj hronici.

„Da bi gledaoci shvatili koliko je tri i po hiljade, mi imamo pet prihvatilišta. U tih pet prihvatilišta je smešteno tri i po hiljade pasa, što u prevodu znači da smo za tri, četiri godine udomili, odnosno ispraznili svih pet prihvatilišta“, naglašava Grubić.

Međutim, i pored toga prihvatilišta su ponovo puna, pa se nameće pitanje neodgovornog vlasništva, jer nemoguće je da se na ulici pojavi pas lutalica star dve i po godine, objašnjava Grubić, kada su svi psi na ulici sterilisani i čipovani. To jedino znači da postoje vlasnici koji se ne pridržavaju zakonom propisanih pravila o držanju kućnih ljubimaca.

Zakonodavac je predvideo kazne koje je propisala Uprava za veterinu. „Veterina Beograd“ samo jednim delom učestvuje u toj priči kao ovlašćeni veterinari koji obilaze javne površine na kojima imaju pravo da zatraže dokaze da li je pas čipovan i vakcinisan, pre svega protiv besnila, što je obavezno, ali tu prestaje njihova nadležnost.

„Poslednjih godinu i po dana je izrečeno puno kazni, međutim, čini mi se da će zakonodavac predvideti i malo oštrije mere koje će u svakom slučaju primorati ljude da malo bolje razmisle. Kada budu shvatili da to što nisu čipovali i vakcinisali ljubimca, da to dovodi do toga da mi napravimo sajt i da dalje moramo da udomljavamo, to znači da je vreme da se svi stvarno malo zamislimo“, naglašava sagovornik Ane Manojlović.

Procedura za udomljavanje psa je jako jednostavna. Dovoljno je da osoba bude punoletna i da posle razgovora sa timom koji proverava podobnost usvojitelja, pre svega šta namerava sa psom i zašto ga uzima, preuzme čipovanog i vakcinisanog ljubimca kojeg je odabrao.

Naravno, ima slučajeva da nadležni odbiju zainteresovanog ukoliko procene da ne ispunjava kriterijume, kaže na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici Budimir Grubić.

broj komentara 0 pošalji komentar