Читај ми!

U Sidneju i kakadui umeju da otvaraju kante za smeće

Umeće otvaranja kanti za đubre među populacijom kakadua proširila se na 44 naselja australijskog grada Sidneja za samo dve godine. „Novajlije“ gledaju šta iskusne kolege rade sa poklopcem kante i „prepisuju“.

Beli kakadui sa žutom krestom (Cacatua galerita) uče jedni od drugih da otvaraju kante za smeće kako bi pronašli hranu, a vešto uklanjanje poklopca sa kante brzo se proširilo celim gradom, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Sidneju, piše britanski Gardijan.

Uz pomoć lokalnog stanovništva, australijski i nemački ekolozi dokumentovali su proces učenja kod kakadua pri savladavanju ronjenja po kanti za smeće.

Zabeležene su razne socijalne interakcije, kao i činjenica da je poslednjih godina ponašanje primetno širom Sidneja.

Istraživači su pozvali stanovnike Australije da prijave kada vide kakadua koji otvara kantu za smeće.

Pre 2018. godine, kakadui koji preturaju po kanti za smeće primećeni su u samo tri prigradska naselja Sidneja i 68 kilometara udaljenog grada Volongonga. 

Mogućnost otvaranja kanti proširila do kraja 2019. godine, a zabeležena su viđenja u 44 naselja.

Inteligentni, spremni da uče od drugih 

Dr Barbara Klamp sa nemačkog Instituta „Maks Plank“ za ponašanje životinja, koja je bila jedan od vodećih autora studije, rekla je da se ponašanje brže širilo na susedna područja nego na udaljena predgrađa, što ukazuje na to da kakadui uče posmatrajući druge, umesto da shvataju kako da sami otvore kante.

„Ponašanje se ne pojavljuje slučajno u ta 44 predgrađa istovremeno, ali prati geografski raspored predgrađa“, istakla je dr Klamp.

Beli kakadu sa žutom krestom izuzetno je inteligentna vrsta papige poznata u Australiji zbog svog glasnog vrištanja i ponekad destruktivnog ponašanja. Jedna je od retkih vrsta, pored čoveka, koja može da pleše prateći ritam muzike.

Nakon ankete, istraživači su obeležili i posmatrali 486 jedinki kakadua. Otkrili su da je tek oko 10 odsto ptica, od kojih su većina bili mužjaci, moglo otvoriti kante. Ostatak društva čekao je da kante budu otvorene da bi zaronile u đubre po hranu.

„Postupak sklanjanja poklopca sa kante za smeće prilično je lukav i po pitanju motoričke akcije i iz perspektive fizičke snage. To je veoma složen niz koraka koji moraju da nauče“, objašnjava Klamp.

Prema njenim rečima, pretpostavlja se da je više muških kakadua moglo uspešno da otvori kante jer su veći ili su dominantniji i „ograničavaju pristup resursu (hrani)“.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Sajens (Science), takođe je otkrilo razlike u tehnici otvaranja kante za kakadue između različitih naselja, koje su potekle iz „lokalnih supkultura".

Naučnici pretpostavljaju da je sve počelo tako što su neke jedinke videle da vetar ili čovek otvaraju kantu i onda naučile i same to da rade.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се