Читај ми!

Naučnici novootkrivenu žabu nazvali Led cepelin

Istraživači su u maglovitim planinama ekvadorskih Anda otkrili novu vrstu kopnene žabe i nazvali je po poznatoj britanskoj rok grupi „Led cepelin“.

Pristimantis ledzeppelin, ili u prevodu, kišnu žabu Led cepelin, pronašli su biolozi David Brito-Zapata i Karolina Rejes-Pug u Kordiljerima del Kondor koji se prostiru na jugoistoku Ekvadora i severoistočnom Peruu.

Mala žaba, bakrenocrvenih očiju, prošarana žutim, smeđim, crnim i narandžastim pegama, pripada rodu Pristimantis koji je vrlo raznovrstan. Rod obuhvata 569 poznatih vrsta – od kojih je u poslednje dve godine 28 otkriveno i opisano u Ekvadoru.

Novo otkriće objavljeno je u časopisu Neotropical Biodiversity i na veb-stranici Nacionalnog instituta za biodiverzitet ekvadorske vlade.

Brito-Zapata i Rajes-Pug rekli su da su svi primerci pronađeni „na listovima žbunja koje okružuje potoke unutar guste šume“, na prostoru između 1,7 i tri metra iznad vode. Mužjaci ove vrste narastu na oko 2,4 centimetra, dok je jedna odrasla ženka bila duga 3,6 centimetara.

„Nazvali smo je tako u čast 'Led cepelina' i njihove izvanredne muzike“, objašnjavju biolozi. „'Led cepelin' je bio britanski rok sastav osnovan u Londonu 1968. godine, jedan od najuticajnijih bendova tokom sedamdesetih, i rodonačelnik hard roka i hevi metala“.

Biolozi upozoravaju i da je Pristimantis ledcepelin ugrožena vrsta jer je biodiverzitetu njegovog staništa preti sve veći razvoj poljoprivredne proizvodenj, seča šuma, eksploatacija ruda, bolesti i klimatske promene.

Dodaju i da je vrlo mala verovatnoća da će se ova vrsta preseliti na neko drugo stanište i da će joj biti potrebna zaštita.

„S obzirom na to da Kordiljeri del Kondor obiluju raznovrsnim endemskim vrstama, ove novootkrivene vrste borave samo na ovom ograničenom području, te je zato veoma važno uvažiti dugoročne programe zaštite ovih kičmenjaka“, naglašavaju istraživači.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво