Čitaj mi!

Naučnici novootkrivenu žabu nazvali Led cepelin

Istraživači su u maglovitim planinama ekvadorskih Anda otkrili novu vrstu kopnene žabe i nazvali je po poznatoj britanskoj rok grupi „Led cepelin“.

Pristimantis ledzeppelin, ili u prevodu, kišnu žabu Led cepelin, pronašli su biolozi David Brito-Zapata i Karolina Rejes-Pug u Kordiljerima del Kondor koji se prostiru na jugoistoku Ekvadora i severoistočnom Peruu.

Mala žaba, bakrenocrvenih očiju, prošarana žutim, smeđim, crnim i narandžastim pegama, pripada rodu Pristimantis koji je vrlo raznovrstan. Rod obuhvata 569 poznatih vrsta – od kojih je u poslednje dve godine 28 otkriveno i opisano u Ekvadoru.

Novo otkriće objavljeno je u časopisu Neotropical Biodiversity i na veb-stranici Nacionalnog instituta za biodiverzitet ekvadorske vlade.

Brito-Zapata i Rajes-Pug rekli su da su svi primerci pronađeni „na listovima žbunja koje okružuje potoke unutar guste šume“, na prostoru između 1,7 i tri metra iznad vode. Mužjaci ove vrste narastu na oko 2,4 centimetra, dok je jedna odrasla ženka bila duga 3,6 centimetara.

„Nazvali smo je tako u čast 'Led cepelina' i njihove izvanredne muzike“, objašnjavju biolozi. „'Led cepelin' je bio britanski rok sastav osnovan u Londonu 1968. godine, jedan od najuticajnijih bendova tokom sedamdesetih, i rodonačelnik hard roka i hevi metala“.

Biolozi upozoravaju i da je Pristimantis ledcepelin ugrožena vrsta jer je biodiverzitetu njegovog staništa preti sve veći razvoj poljoprivredne proizvodenj, seča šuma, eksploatacija ruda, bolesti i klimatske promene.

Dodaju i da je vrlo mala verovatnoća da će se ova vrsta preseliti na neko drugo stanište i da će joj biti potrebna zaštita.

„S obzirom na to da Kordiljeri del Kondor obiluju raznovrsnim endemskim vrstama, ove novootkrivene vrste borave samo na ovom ograničenom području, te je zato veoma važno uvažiti dugoročne programe zaštite ovih kičmenjaka“, naglašavaju istraživači.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. jun 2021, 16:05) - Taurus [neregistrovani]

.svašta

Svakakve gluposti danas mogu da se pročitaju. Nisu mogli da je nazovu po nekom isturenom naučniku, biologu, nego je nazvaše "kišna žaba olovni cepelin". Komično i glupavo.