Читај ми!

Srpska Toskana – ista ljubav nadahnjuje i vinare i umetnike

U srpskoj Toskani, kako mnogi nazivaju Topolu, u toku je sedmi sajam šumadijskih vina. Tradicionalnu manifestaciju upotpunila je reprezentativna izložba "Umetnost i vino", koja je na jednom mestu okupila naše priznate likovne stvaraoce. Njihova dela narednih trideset dana biće izložena u Vinogradarevoj kući na Oplencu.

O njemu su pisane knjige, ispevane pesme, vodile su se filozofske rasprave, tražila istina i uteha. Iskonska veza umetnosti i vina iznedrila je kroz istoriju vanvremenska dela. Grožđe i božanski nektar nadahnuli su i tridesetak vrsnih stvaralaca, da toj neiscrpnoj temi daju sopstveni pečat.

"Obilje tehnika, oblasti, rukopisa, a sve ih jedna tema zaokuplja i zbližava", napominje Nebojša Savović Nes, autor i selektor izložbe.

"I stilski su potpuno različiti, dakle od nekih apstraktnih slika do jako neobičnih skulptura,  sve tako na jednom mestu je za poštovanje", rekla je Maja Živanović, likovni kritičar.

Neiscrpna tema, različiti motivi, promišljanja, likovni rukopisi i senzibiliteti, kroz simbiozu grožđa i vina, pretočeni su u 32 dela: simbiozu života i umetnosti. Svako odiše radošću nastajanja.

"Strast u slikarstvu, strast u životu, strast u vinu", ističe Vasa Dolovački, likovni umetnik.

"Prikazala sam tri sfinge koje se u vazduhu igraju staklenim perlama, ali ove se igraju grožđanim perlama", rekla je Jasna Opavska, likovna umetnica.

Ista ljubav nadahnjuje i vinare, koji u napitak grčkog boga Dionisa ulažu rad, tradiciju i strast. I sve ih je više u oplenačkom vinogorju, mestu gde je nastalo srpsko vinogararstvo i vinarstvo.

"Samo u okolini Topole je u poslednjih dvadesetak godina niklo dvesta hektara vinskih sorti grožđa, i ta tendencija se nastavllja", kaže Božidar Alesandrović, Udruženje vinara Šumadije.

I najbolje delo, na izložbi "Umetnost i vino" Sergeja Aparina, slavi vinograd. Posle Oplenca sa kojim se stopila u prirodnu celinu, postavka vredna pažnje u Beogradu i Kragujevcu.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво