Читај ми!

Rode su simbol rađanja i proleća – zašto u njih nekada pucaju

U niškom selu Donjem Međurovu ima više od 15 aktivnih gnezda roda, što je njihovo najveće stanište južno od Save i Dunava. Nažalost, poslednjih godina udruženja za zaštitu životinja beleže slučajeve pucanja na rode i druge ptice.

Na banderama, kućama, drveću - svuda ih ima. Rode prosto krase Donje Međurovo. U dvorištu Saše Nikolića je i gnezdo koje je za njih napravio.

„Međutim, jaki vetrovi su duvali i to gnezdo obore i nama dođe ideja moramo opet da napravimo i onda spustimo se malo niže, pošto su bile grane baš lepo napravljene i tu oformimo gnezdo. To je znate milina čuvati ovakvu pticu ja kad bih mogao da je uhvatim pripitomim, možda bih i to mogao“, kaže Saša.

Bele rode, ptice selice za koje se veruje da donose radost, simbol su rađanja dece, dolaska proleća.

Zato su meštani Donjeg Međurova i počastvovani što ih samo u njihovom selu ima u tolikom broju.

„Samo u ovom selu postoji preko 15 aktivnih gnezda što je izuzetan fenomen, južno od Save i Dunava gotovo da ne postoji tako mala površina na kojoj se gnezdi toliki broj parova roda. Postoje okolna sela koja imaju po jedno do dva gnezda, ali ovde eto - obožavaju", ispričao je Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Nema tačnog objašnjena zašto se ovde rode vraćaju svake godine u sve većem broju, možda zato što ih ovde meštani vole i čuvaju.

Ali, ne vole ih svi, prošle nedelje pronađena je jedna roda u okolini Niša sa prostrelnom ranom na krilu. Posle operacije uspešno se oporavlja zahvaljujući Udruženju „Zoo planet“. Za dva do tri meseca trebalo bi da se ponovo vine u visine.

„Zaista ne znam šta misle ti ljudi kada upucavaju ovako nevine životinje koje su itetako značajne, i što se tiče održavanja biodiverziteta a i što se tiče samog simbola i značenja rode. Mi smo imali pre par meseci maltretiranja rode gde se pretpostavlja da je takođe upucana. Pre par godina je i pronađen počinilac koji je upucao još jednu rodu u blizini Niša i on je osuđen i kažnjen", priča Dušan Stojanović iz Udruženja „Zoo planet“

Ipak, rode očigledno vole ovaj kraj, i svi veruju da će nastaviti da se vraćaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво