Čitaj mi!

Najčudnija kornjača na svetu - smatrala se istrebljenom dok nije pronađeno gnezdo

Londonski zoološki vrt uspešno radi na obnavljanju populacije jedne od najređih i najneobičnijih kornjača na planeti - kornjače koja nema oklop.

Smatralo se da je Kantorova kornjača sa mekim oklopom, koja može narasti i do oko tri metra trajno nestala iz Indije nakon što 10 godina nije bila viđena. 

To je najveća slatkovodna kornjača na svetu - i smatra se jednom od najčudnijih, jer veći deo svog života provodi zakopana u pesku, a vidljive su joj samo oči.

Ali toliko je jaka i brza da je sposobna da vlikom brzinom ulovi ribu, i da vilicom s lakoćom drobi kosti svog plena.

Na žalost, kritično ugrožena kornjača je u velikom riziku da nestane, a samo mali broj jedinki preživelo je u Kambodži i Vijetnamu.

Nalazi se na ivici izumiranja, najviše zbog potreba lokalnog stanovništva za mesom, ubijanja i uništavanja slatkovodnih i priobalnih staništa.

Ali tim iz Zoološkog društva u Londonu pronašao je nekoliko beba kornjača - dajući nadu da će se ova zanimljiva vrsta oporaviti.

U Indiji se smatralo da je ova kornjača izumrla, dok nije pronađeno jedno gnezdo u Kerali 2020. godine, iako je uništeno iskopavanjem peska.

Smatra se jednom od najčudnijih kornjača, jer umesto umesto uobičajenog oklopa ima malo jači sloj kože koja je štiti.

Istraživač Zoološkog društva Ajuši Jain pronašao je jaja kornjače na reci Čandragiri u Kerali.

Uz pomoć lokalnog stanovništva - koje kornjaču poznaju pod imenom „bhemanama“ ili „paala poovan na malajala“, lokalnom jeziku Kerale - Jain je pronašao nekoliko jaja kornjača.

Jaja su prevezena u mrestilište pod vodstvom Bena Tapleja, kustosa vodozemaca i gmizavaca iz Zoološkog društva pri Zoološkom vrtu u Londonu.

Prošle nedelje, Jainov tim je prvi put u Indiji pustio pet zdravih mladunaca u divljinu.

Sada se u Društvu nadaju da će ih biti pušteno još više, kako bi se vrsta polako obnovila.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">