Čitaj mi!

Sove kukuvije, Stanimir i Vukosava žive na tavanu domaćinske kuće i čekaju mlade

Na tavanu pomoćne zgrade u domaćinstvu Jovanovića u Zagorici, nastanile su se sove. Nezvani gosti, već su tu podigli pet mladunaca i opet očekuju prinove. Te ptice, koje su zaštićene zakonom, štite useve od glodara.

Sove žive na tavanu u domaćinstvu kod Topole. „Tu su sove, tu žive. Sada samo polako, tiho nečujno, kao duh", ističe Dragan Jovanović iz Zagorice kod Topole.

Do njih smo teško stigli. I samo jedan šum bio je dovoljan da Vukosava munjevito izleti iz gnezda.

U njemu je ostavila osam jaja, iz kojih će se drugu godinu zaredom u domaćinstvu Jovanovića, izleći mlade sove. Stanimir i Vukosava tu se skućili iz skrovišta izlaze kad padne mrak.

„Noću love, noću se hrane i deluje sablasno poprilično kad vidite preko dvorišta. Ko prvi put dođe i vidi par sova, kako preleću i huče iznad glave, nije baš prijatan osećaj", kaže Dragan Jovanović.

Sove iz Zagorice pripadaju vrsti kukuvija. Karakteriše ih bešuman let i specifičan zvuk oglašavanja.

U Srbiji živi deset vrsta sova. Njihova staništa su brdsko planinski predeli, ali većina sova živi u naseljenim mestima. Dakle tu, pored nas.

Sove se hrane glodarima, a naš domaćin kaže da od kada su kod njega, na njegovoj farmi nema miševa.

„Drže na brojnosti, optimalnoj ekološkoj brojnosti, drže populaciju sitnih sisara, odnosno glodara. I u tom smislu su veoma značajne za prirodu i za čoveka", napominje Miloš Radaković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Međutim, zbog sujeverja, ljudi ih često ubijaju i uništavaju im gnezda. I Draganu su pričali da sove donose nesreću.

Jovanovići, Stanimir i Vukosava nastavljaju svoj suživot, podno Rudnika. I niko nikom ne smeta.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">