Читај ми!

Uspavan kit koji je zalutao u Temzu

Mali kit koji je oslobođen nakon što se nasukao u Temzi lutao je danas rekom koja protiče kroz britansku prestonicu. Životinja, duga između tri i četiri metra, ponovo se zaglavila i veterinari su procenili da je najbolje da bude uspavana.

Video-snimci koji su preplavili internet prikazuju kako mladog kita vodom iz creva poliva čovek za kojeg se veruje da je zaposlen u Londonskoj luci, piše Gardijan.

Istovremeno veterinar je pregledao životinju koja je dosta izvirivala iz vode.

Nekoliko ekipa – spasilačka, rečna, vatrogasna, kao i britanska služba za očuvanje morskog života borile su se da kita vrate u dublju vodu do jedan sat posle ponoći.

Glen Nikolaidis iz londonske vatrogasne brigade rekao je za Bi-Bi-Si da je kit potom premešten na mesto da bi stručnjaci procenili da li zbog povreda i opšteg stanja može da bude pušten nazad u vodu.

Mladi kit dug između tri i četir metra nastavio je putovanje Temzom i građani su ga ponovo spazili danas oko 10.20, kod Tedingtonske brodske prevodnice kako se vraća ka Ričmondu gde je noćas spasen.

Ovaj veliki vodeni sisar viđen je tokom dana ponovo na različitim lokacijama duž reke. Spasilačke službe bile su u pripripravnosti za slučaj se životinja ponovo nasuče, što se i desilo. Veterinari su potom zaključili da se zdravstveno stanje kita rapidno pogoršava i da je najbolje da bude uspavan. 

Kitovi minke (Balaenoptera acutorostrata) narastu do dužine oko 10 metara, što znači da je ovaj koji je zalutao u Temzu bio izuzetno mlad.

Stanište im je širom severnog Atlantika i Tihog okeana. Njihov radijus kretanja proteže se od ivice leda na Arktiku tokom leta, do nadomak ekvatora tokom zime. U Temzi ne bi trebalo da budu uopšte. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво