Čitaj mi!

Vatra na ledu – „zombi“ požari uprkos minusu u najhladnijem sibirskom regionu

Temperatura vazduha u okrugu Ojmjakon u Jakutiji noću je i dalje u minusu, dok danju raste stidljivo do jednog ili dva stepena iznad nule. Sneg je počeo da se topi, dok su ali su reke i dalje zaleđene, što je potpuno uobičajeno za Ojmjakon, najhladnije stalno nastanjeno mesto na Zemlji.

Ono što nije normalno jesu desetine požara koji bukte severno i južno od ledenog gradića. Prvi je registrovan 29. aprila što je neuobičajeno rano.

Satelit „Sentinel 2“ snimio je zatim predeo oko zaleđene reke Indigirke, a na snimku se vide brojni požari razbacani širom zaleđenog planinskog predela.

Novi požari posle toga primećeni su 1. maja južno od Ojmjakona i to na samo 20 kilometara od grada.

Ova vrsta požara, koja najčešće zahvata tresetišta ili slojeve zemlje sa „mladim ugljem“, često se naziva „zombi“ požarima.

Mogu da traju nedeljama i mesecima, a u određenim situacijama ih je nemoguće ugasiti. Iako nisu neuobičajeni u Sibiru, ranije su se javljali daleko južnije.

Bivši šumar Ljubov Vasiljeva veruje da je slom SSSR-a otpočeo dug proces koji je doveo do pojave ovih dugotrajnih „zombi" požara.

„Postojao je sistem kontrolisanog spaljivanja suve trave sa specijalistima koji su imali mape tresetišta i depozita mladog uglja i nadgledali proces. Sa time se prestalo početkom 90-ih i ništa novo nije smišljeno, a ljudi sada spaljuju travu bez kontrole“, naveo je Ljubov za Sajbirijan tajms.

Pakleno leto 2020.

Prošlo leto je bilo najgore u istoriji Jakutije što se tiče broja požara, a mnogi su zabeleženi i iznad arktičkog kruga.

Najhladniji ruski region registrovao je požare širom svoje teritorije, a tokom jednog perioda prošle godine ogroman oblak dima jasno se video iz svemira.

Krajem jeseni 2020. godine jedna od vatra je i dalje gorela na prilazima selu Udarnik, kao i na samom severu Jakutije kod Svataja.

Snimci tog požara iz novembra prošle godine pokazuju da vatra bukti u trenutku kada je spoljna temperatura minus 25 stepeni Celzijusa. Nekoliko meseci kasnije, lokalni novinari otišli su da provere područje i primetili da i dalje ima dima, a dok su hodali imali su osećaj kao da idu po gumi.

Drugi snimak napravljen početkom ove godine tokom temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, i to posle decembra i januara kada je živa padala i do minus 60 stepeni.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 12. maj 2021, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Posledica izostanka kontrolisanog spaljivanja suve trave

Pricali su isto za one pozare u Australiji. Nekada su starosedeoci upraznjavali ritualno paljenje niskog rastinja i tako su pravili obruce, da kazem stitove za ostalu prirodu, ali je taj ritual zabranjen i zato ima posledica. A moze da bude i nesto drugo, ciljani geoinzenjering, e sad to vec ne znam iz kog razloga i ko to radi...

(sreda, 12. maj 2021, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

лепо име

Љубов ...као наше Љубице или Љубинке
Име какво припада женама

(sreda, 12. maj 2021, 07:09) - горица [neregistrovani]

занимљиво

а Љубов је руско женско име

div id="adoceanrsvdcfhklggd">