Čitaj mi!

Češka energetska revolucija – grejanje na nuklearni otpad

Uglju je odzvonilo, a gas je skup. Zato je ideja iz Češke upravo revolucionarna – za centralno grejanje koristilo bi se istrošeno nuklearno gorivo. Idejni tvorac za „Dojče vele“ kaže da već ima interesovanja iz cele Evrope.

Češka dilema je u svakom pogledu evropska – kako obezbediti centralno grejanje tamo gde se sve zasniva na termoelektranama na ugalj, u doba kada se ugalj polako eliminiše kao energent? Prelazak na zemni gas je prvo rešenje, ali to je skupo rešenje.

Zato se u Češkoj odvija prava revolucija koju su osmislili naučnici sa Zapadnočeškog univerziteta u Plzenu. Tim je razvio malo postrojenje u kojem se za zagrevanje vode koristi istrošeno nuklearno gorivo iz nuklearnih elektrana. To bi trebalo da bude jeftinija alternativa uglju i gasu.

Naučnici postrojenje zovu „teplator“, što bi se moglo prevesti kao generator toplote. Već su zaštitili patent.

Prema vođi projekta Radeku Škodi sa Instituta za informatiku, robotiku i kibernetiku na Češkom tehničkom univerzitetu, projekat je neobičan baš zbog toga što za zagrevanje koristi već izgorele gorivne štapove. Ukoliko bi se oni „bacali“, morali bi zapravo da se hlade i pažljivo skladište duži vremenski period, a i to košta.

Mali i jeftin

„Moguće je tri decenije snabdevati centralnim grejanjem sve velike češke gradove sa raspoloživim rezervama u Češkoj“, kaže Škoda za Dojče vele. „Tip goriva za koje je teplator konstruisan, ne koristi se samo u češkim elektranama, već se koristio i u zatvorenoj istočnonemačkoj nuklearnoj elektrani Grajfsvald. Tamošnje potrošeno nuklearno gorivo bi moglo da se upotrebi sa našim teplatorom i time greju Lajpcig ili Hale.“

Škoda procenjuje da bi cena grejanja tako bila upola manja nego cena toplane na gas.

Teplator je zapravo nuklearno postrojenje veličine kao istraživački reaktori, koji se upotrebljavaju i u gusto naseljenim velegradovima poput Beča, Praga ili Minhena. „Glavni problem ovih mini-reaktora je što proizvode električnu energiju, kao što to rade i velike nuklearne elektrane. A struja iz mini-reaktora je veoma skupa“, objašnjava naučnik.

Za razliku od njih, jedan teplator koji proizvodi „samo“ toplotu mnogo je jednostavniji i jeftiniji.

Postrojenje koje je razvio Škodin tim u najjednostavnijem obliku postiže temperaturu od sto stepeni. S obzirom da se Evropska unija oprašta od fosilnih goriva, projekat izaziva sve više interesovanja. Gotovo svi veliki češki energetski koncerni, koji imaju odeljenje za daljinsko grejanje, pokazali su spremnost da sprovedu promene, kaže Škoda.

„Mi smo već u vrlo konkretnim pregovorima“, dodao je. Interesovanja ima i van Češke. „Vodili smo, na primer, razgovore u Helsinkiju. Tamo se razmišlja o konverziji velikog gradskog sistema centralnog grejanja.“

Pozitivne reakcije

Istina, u Češkoj za razliku od zemalja poput Nemačke i Austrije, skoro uopšte nema rezervi po pitanju nuklearne energije. Sve parlamentarne stranke se zalažu za nuklearnu energiju. Čak i Pirati, koji zajedno sa Zelenima sede u zajedničkom Poslaničkom klubu u Evropskom parlamentu, podržavaju izgradnju nuklearki. Zeleni koji se protive atomskoj energiji u Češkoj imaju jedva dva odsto podrške birača.

Prvo postrojenje u Češkoj bi moglo da bude izgrađeno već 2028. godine, uveren je Škoda.

Češki evroposlanik Evžen Tošenovski iz Demokratske narodne partije to vidi kao budući trend i želi da teplator promoviše u Evropskom parlamentu.

„Prednost nuklearnih resursa je u tome što ne emituju štetne gasove, za razliku od zemnog gasa. A zemni gas takođe povećava našu zavisnost od Rusije. Ovaj argument protivnici nuklearne energije u EU ne mogu tek tako da odbace“, kaže Tošenovski za Dojče vele.

„Pored toga“, kaže on, „veliki rizik takođe predstavlja i energetska privreda koja se bazira isključivo na obnovljivoj energiji .“

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 07. apr 2021, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

Mozemo--- necemo....???

Jeste i nije..
Hajde da ih sastavimo...
Nemozemo sastaviti..
Slatko i slano zajedno .
Nisu vise ono sto jesu...
Sve sto je suprotno .. To se razdvaja...
Neko nam ubacio pravilo.
Eto da zato on bude nesto.. To mnogo vrijedi...
Rjecica "" ne "" . To je odricanje..
Moc i nemoc su dvije imenice.
Mogu nemogu . Dva glagola...
Ako dodam svakom po jedno (ne).
( ne ) + mogu = nemogu.
( ne ) + nemogu.. == nenemogu....
Pametni .. Sta si dobio...???

(sreda, 07. apr 2021, 10:50) - Dejan [neregistrovani]

/

Cista energija, a najvaznije - "gorivo" imamo u prirodnim depozitima. Zanimljivo je da nase susedstvo eksploatise sa nizim udelom u rudi, i opet su zadovoljni. A to da mozemo sebi da priustimo nesto kapaciteta oko 350-400 MW, nudi jasnu perspektivu u pokusaju energetske nezavisnosti! A ako sam dobro video, to sto grade zajedno Kinezi i Rusi, cak nije ni previse skupo, a mi kao potencijalni partneri bi mogli da dobijemo i neku "finansijski povoljnu konstrukciju"

(sreda, 07. apr 2021, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

nemožemo

nemožemo se piše odvojeno . Pravilno je:
"ne možemo"

(sreda, 07. apr 2021, 07:46) - anonymous [neregistrovani]

Мала допуна

Зар нико није чуо за руске реакторе БН-350, БН-600 и БН-800 на брзе неутроне који користе истрошено нуклеарно гориво из класичних електрана? Русија деценијама већ има такве реакторе у централама, а сличан праве у Кини и Турској. 50 година су испред осталог света у примени нуклеарне технологије. Сви се смејали што Русија преузима нуклеарни отпад из Европе, а они га претворили у гориво 21. века. Степен зрачења таквог нуклеарног горива је толики да вас штите буквално кухињске гумене рукавице за домаћице. А енергија једне шипке је довољна за рад 1000 година. Чак у случају поремећаја процеса, нуклеарна реакција се прекида сама од себе чак и без учешћа човека. Ово је све лако проверити.

(utorak, 06. apr 2021, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Будућност је у Торијумским нуклеарним реакторима

Торијумски нуклеарни реактори немају опасног зраченја. Ако га и има га у много мањем обиму.Гориво је течно и заштита по околину је 100% јер у случају хаварије гориво исцури из реактора и иде и спремник за скадиштење. Ови генератори су педесетих година одбачени јер од њиховог истрошеног горива се не добија материјал за атомско наоружање. Данас се о њима интезивно размишља.

(utorak, 06. apr 2021, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Slarna energija je čist ekološki prihvatljiv resurs, ali...

... ali sa solarnom energijom i njenim korišćenjem nemožemo na put do drugih zvezda u svemiru. Potrebna je neka samoodrživa energija. Nešto iz etra.

(utorak, 06. apr 2021, 20:50) - Mario [neregistrovani]

Nuklearna energija

Nuklearna energija i jeste budućnost, pošto ne zagađuje kao konvencionalna. Problem su havarije, jedna se desi, kao u Černobilju ili Fukušimi i ćao, zagadi se sve. E sad, kada bi se nešto ovako primenilo, msm da bi bilo ekstra, ali opet, da je to toliko revolucionarno, već bi se čulo odavno. I naravno, dodajmo tu naftni lobi..

(utorak, 06. apr 2021, 18:29) - Markovljev [neregistrovani]

Česi su inovatori

Živim u Češkoj od 1992. trudim se da pratim kako politički život tako i novotarije iz tehničkih oblasti, jer sam gradjevinac, ali verujte o ovome nisam našao ni jednu jedinu rečenicu ni u tehnički opredeljenim sredstvima informisanja. Verujem da se radi o revolucionarnom predlogu jer česi su stvarno inovatori svetskog novoa, samo što se na njih uvek "nakači" neko ko se na tom obogati a česi i dalje sve plaćaju više nego što bi trebalo.

(utorak, 06. apr 2021, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Uslov

Odobrice im predlog samo ako pristanu da njihove kompanije proizvode tu tehnologiju i mogu da izvoze svoje proizvode drugima, kao sto je slucaj sa solarnim panelima i vetroparkovima. To je kljuc tzv. "zelene" energije, izvoz svojih proizvoda umesto domaceg uglja, nafte, hidrocentrala, ruskog gasa.