Читај ми!

Najhladniji grad Finske kandiduje se za organizatora letnjih Olimpijskih igara

Grad Sala u finskoj Laponiji, u kome je temperatura od minus 50 stepeni Celzijusa normalna pojava, pokrenuo je kandidaturu za domaćinstvo letnjih Olimpijskih igara 2032. godine. Finci ovom „sumanutom kandidaturom“ žele da pošalju ozbiljnu poruku o posledicama klimatskih promena.

Vest da se grad Sala u Laponiji kandidovao za organizaciju Zimskih olimpijskih igara nikoga ne bi iznenadila, jer je u pitanju najhladniji finski grad. Međutim, oni su predstavili promotivni spot u kome najavljuju kandidaturu za organizaciju letnjih igara.

Ljudi koji stoje iza ove ideje naglašavaju da ovo nije nikakva šala već nešto nad čime bismo svi morali ozbiljno da se zamislimo. Kampanja „Spasite Salu“ pokrenuta je uz podršku programa „Petkom za budućnost“, pokreta za očuvanje životne sredine koji vodi Greta Tunberg.

„Sala se menja. Cela planeta se menja. Ali ne u dobrom pravcu“, stoji na veb-stranici tog pokreta.

Video počinje pričom iz finske mitologije da će se boginja Pajvatar, boginja Sunca, jednog dana vratiti. Stanovnici Sale zatim ubeđuju gledaoce da će do 2032. godine Sala sigurno biti dovoljno topla jer, kako svedoče, nikada im do sada nije bilo vrućina, ali da su sigurni da će se to jednog dana sigurno dogoditi.

„Za 12 godina ovaj led će se otopiti i biće ovo savršeno jezero za plivačka takmičenja“, kaže Finac koji se sa sladoledom u ruci kupa u zaleđenom jezeru.

Gradonačelnik Sale Erki Parkinen želi gledaocima dobrodošlicu u Salu, najhladnije mesto u Finskoj.

„Zahvaljujući globalnom zagrevanju, ovaj sneg će biti pesak", kažu devojke koje igraju odbojku.

Arktik sve zeleniji

Na konferenciji za medije, gradonačelnik Sale je naglasio da će 2031. godina biti prekretnica ne samo za Salu već za celu planetu. Leta su sve toplija, a zime u Sali sve kraće.

„Klima se menja vrlo brzo, a posebno su arktička područja izložena drastičnom zagrevanju, koje je brže od globalnog proseka“, naglašava Tuka Petaja, profesor na Institutu za istraživanje atmosfere i zemlje.

Objašnjava da rezultati praćenja atmosfere u Sali pokazuju da je ovde vazduh među najčistijim na svetu, ali da su efekti globalnog otopljavanja i dalje primetni. „Ptice dolaze i breze listaju svake godine sve ranije i ranije“.

Ukoliko se hitno ne preduzmu neke mere za smanjenje ljudskog uticaja na planetu, Sala i mesta poput nje će biti ozbiljno ugroženi.

„Naša namera je jasna. Želimo da Salu zadržimo takvu kakva jeste i da nam zime budu hladne i pune snega“, kaže gradonačelnik Parkinen.

„Dakle, postojala je luda ideja da se Letnje igre ugoste u jednom od najhladnijih gradova na planeti. Ako se povučemo i ne učinimo ništa, pustimo da globalno zagrevanje prevlada, izgubićemo svoj identitet, a grad koji volimo – kao i mnogi drugi širom sveta – prestaće da postoji onakav kakvim ga poznajemo“.

Gradonačelnik dodaje da ukoliko se ispostavi da je moguće održati Letnje olimpijske igre u Sali 2032. godine, znači da nismo upeli da zadržimo globalno otopljavanje ispod preporučenih granica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи