Читај ми!

U Patagoniji otkrivene kosti potencijalno najvećeg stvorenja koje je hodalo Zemljom

Kosti pronađene u severozapadnoj Patagoniji identifikovane su da su pripadale vrsti sauropoda – ogromnih dinosaurusa sa dugačkim vratovima i repovima i četiri jake stubaste noge. Naučnici, međutim, ističu da su novootkrivene kosti pripadale potencijalno neotkrivenoj podvrsti čiji bi pripadnici bile najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom.

Nažalost, otkriveni ostaci ne čine kompletan kostur, jer su pronađena samo karlična kost i pršljenovi, koji ukazuju na izuzetnu veličinu životinje.

Autori studije, koji su objavili svoje otkriće u časopisu Cretaceous Research, smatraju da bi primerak mogao da pripada prethodno neotkrivenoj populaciji patagonijskih sauropoda.

Najbliži rođak bio bi mu Andesaur, vrsta džinovskog titanosaura, koji je živeo tokom sredine krede u Južnoj Americi. Ti veliki sauropodi su rasli i do 18 metara u dužinu.

Fosilizovane kosti, međutim, sugerišu da je novi titanosaur bio daleko veći od Andesaura i verovatno krupniji i od najvećih poznatih kopnenih životinja - Patagotitana i Argentinosaura, koji su takođe bili sauropodi.

Novi primerak se smatra potencijalno najvećim sauropodom ikada otkrivenim.

Paleontolozi su prvi put identifikovali Patagotitana 2014. godine, kada su njegove kosti otkrivene u Patagoniji 2013. godine. Naučnici smatraju da je težio 60 tona i dostizao dužinu od 31 metara.

„Uzimajući u obzir novootkrivene kosti, koje su veće od svih prethodno otkopanih, novi dinosaurus bi mogao da bude najveća životinja koja je hodala planetom“, naveli su naučnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи