Читај ми!

Mistična Kenija – safari, Masai plemena i grbavi kitovi

Do nedavno, većina putnika, pa čak i neki lokalni stanovnici, nisu znali da vodeni sisari, plivaju vodama Kenije, jer je ona poznata kao destinacija za safari avanture, naročito u periodu, između jula i septembra. Ali, pored safarija, grbavi kitovi u istom periodu plivaju vodama Kenije na svom putu od Antarktika do Somalije, gde se razmnožavaju.

Zahvaljujući kitovima, pored safarija rođena je još jedna privredna grana - turizam, na netaknutim belim plažama i azurnim vodama kenijske obale.

Izuzetno bogat životinjski svet je spcifičan za Keniju. Neke od životinja koje imaju svoja staništa u Keniji su slon, nosorog, nilski konj, žirafa, zebra, gazela, gnu, bivo, lav, leopard, noj, flamingo...

Životinje su zaštićene u nacionalnim parkovima i rezervatima koji su istovremeno i turističke destinacije za safari.

Ekspanzivni morski život Kenije bio je nešto što su samo ribari znali. Ali velikim delom zahvaljujući naporima bivšeg advokata iz Londona, zemlja sada ima rastuću industriju morskog turizma, sa turistima koji rado posećuju grad na obali Vatamu, smešten 140 kilometara severno od Mombase, zbog grbavih kitova.

Plima je na obalama Afričkog kontinenta počela da se menja još pre desetak godina. Džejn Spilsbur, koja je nekoliko godina živela u Vatamuu sa svojim mužem, morskim biologom, počela da sluša priče lokalnih ribara koji su viđali delfine i kitove.

Par je proveo šest meseci ukrcavajući se na lokalne ribarske brodove kako bi dokumentovao i fotografisao grbave kitove.

Džejn Spilsburi se prvi put preselila u Vatamu, Nacionalni park i rezervat Vatamu, jedan od prvih morskih parkova u Keniji, kada je njenom suprugu Stivu ponuđen posao vezan za praćenje morskih kornjača koje se gnezde na glavnoj gradskoj plaži.

Par je 2007. godine osnovao "Morsku asocijaciju" u gradu Vatamu, koja je sarađivala sa hotelima, lokalnim ribarima, roniocima i drugim članova javnosti.

Ribari navode da već 30 godina viđaju grbave kitove.

Par je počeo da pravi bazu podataka o grbavim kitovima oslanjajući se na priče ribara koji ove vode najbolje poznaju.

„Nismo bili naučnici, ali svaki je imao svoj set veština, a otkrili smo i populaciju indo-pacifičkih delfina.

Njihova glavna platforma za prikupljanje informacija je Vatsap, grupa osnovana da podstakne lokalno stanovništvo da redovno prijavljuju viđanja i nasukavanje morskih sisara.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво