Читај ми!

U borbi protiv širenja virusa u Italiji pomažu i psi

U školama u Bolcanu, u regionu Trentino Alto Adiđe, pet pasa koji su prošli visemesečnu obuku imaće zadatak da proveravaju đake na uslasku u školu i otkrivaju ima li među njima obolelih od kovida-19.

U Italiji se u regionu Alto Adiđe 7. januara u školske klupe vratilo oko 75 odsto đaka. Vlasti su predvidele testiranje nastavnika i đaka, ali i uvođenje simpatičnog noviteta sa psima obučenim da otkriju zaraženog koronavirusom.

Obučeni psi će na ulasku u školu njušiti posude u kojima učenici drže maske. Ukoliko osete da je u pitanju maska deteta koje ima virus, psi su obučeni da njuškom gurnu posudu ili da sednu ipred nje.

Đaci kojima pas označi masku imaće mogućnost da dobrovoljno odluče hoće li se podvrgnuti antigenskom ili Pi-Si-Ar testu.

Projekatom je predviđeno da se obuču ukupno 18 pasa u čitavom regionu Trentino Alto Adiđe. Italijanski mediji su preneli izjavu Patrika Franzonija koji je naveo da su psi mesecima pripremani i da su se na ovaj potez odlučili kako bi testirali što veći broj đaka za što kraće vreme.

Ideja je nastala u oktobru 2020. godine i potekla je iz škole za dresuru pasa iz Apijana, koja se opredelila da sledi primer aerodromskih službi u Helsinkiju i Dubaiju.

Kristijan Romen, vlasnik ove škole za dresuru u kojoj se trenutno obučava 45 pasa, napominje da su psi u stanju da otkriju zaraženog jer koronavirus dovodi do hemijskih promena u znoju i pljuvački obolelog. Časopis za nauku, Nejčr, prenosi kako su psi na aerodromima u Finskoj, Emiratima i Libanu u stanju da otkriju osobe zaražene virusom, ali to ne znači da će oni zameniti testove.

Poznato je da psi imaju 44 puta osetljivije čulo mirisa od ljudi i da se koriste u policiji za otkrivanje narkotika, oružja i ljudi, ali da mogu da prepoznaju još neke bolesti.

„Mi smo u ovom regionu uvek spremni da isprobamo nove metode koje bi mogle da nam pomognu u borbi protiv pandemije, a ovaj test zaista mnogo obećava“, kaže Tomas Vidman zdravstveni savetnik provincije Bolcano.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво